Stávající předplatitelé nám snad prominou, ale předplatné GTA+, které je dostupné v souvislosti s GTA Online, nám připadá jako špatný vtip. Sice není moc nákladné, ale věříme, že takový program nemá ve hře, která je i bez toho zamořená mikrotransakcemi, co dělat. Smysluplnost herních odměn, jež předplatné zajišťuje, nechť každý posoudí sám. Nešťastný je ale i fakt, že GTA+ není vůbec k dispozici na PC. Sice jsme zvyklí, že v očích Rockstar Games jsou PC hráči leta letoucí druhořadý odpad, o čemž se nepochybně budeme moci brzy přesvědčit po odhalení šestého dílu Grand Theft Auto, ale tento krok jen víc rozděluje už tak rozštěpenou komunitu.

Nedávno se v Rockstaru rozhodli výhody GTA+ trochu okořenit přístupem k vybraným starším titulům ze série GTA, který je podmíněný právě aktivním předplatným. I v tomto případě nám ale bylo do smíchu, nebo spíš do pláče, protože vše odstartovala nabídka Grand Theft Auto: The Trilogy - Definitive Edition, tedy nepovedených rádoby remasterů GTA 3, GTA: Vice City a GTA: San Andreas. Včera naštěstí přišly o něco zajímavější kousky, a to mobilní verze GTA: Liberty City Stories a GTA: Chinatown Wars.

Obě hry byly nově aktualizovány a s touto aktualizací přišla možnost třicetiminutového trialu. Liberty City Stories i Chinatown Wars si tak můžete nově stáhnout do svého mobilního telefonu se systémem Android nebo iOS zdarma a vyzkoušet si je po dobu 30 minut. Pokud se vám ochutnávka zalíbí, lze si zaplatit přístup k plné verzi za 129 Kč (Chinatown Wars) / 179 Kč (Liberty City Stories), případně je možné se přihlásit se svým účtem Rockstaru, a pokud patříte mezi předplatitele GTA+, dostanete přístup ke kompletní hře.

Celá věc má ale opět jednu vadu. A je to vada dosti podstatná. V zájmu nabídky nového trialu a obsahu pro GTA+ ostrouhali ti, kteří si GTA: Liberty City Stories nebo GTA: Chinatown Wars už dříve koupili. Jakmile v takovém případě po stažení aktualizace či po opětovném stažení celé hry vstoupíte do hlavního menu, uvítá vás stejná obrazovka, jakou uvidí hráči, kteří sáhnou po dvou mobilních portech starších GTA poprvé.

To znamená, že produkt, za nějž jste dříve zaplatili, nemůžete používat způsobem, na jaký jste byli dosud zvyklí. Musíte si tudíž předplatit GTA+, znovu zaplatit za plnou verzi hry, případně dohledat doklad o koupi a jeho screenshot zaslat Rockstaru spolu s e-mailem prostřednictvím formuláře, který je nyní dostupný v hlavním menu.

Takže pokud jste si na mobilu zakoupili GTA: Liberty City Stories nebo GTA: Chinatown Wars a chcete dál hrát, musíte Rockstaru dokázat, že jste mu vážně už jednou dali své peníze, a počkat na to, zda vám firma hru milostivě odemkne. Což samozřejmě není jisté, takže přístup k něčemu, za co člověk už jednou zaplatil, může vyžadovat komunikaci se zákaznickou podporou Rockstaru.

Mimochodem, nijak vám nepomůže ani přihlášení k Rockstar Social Clubu, které se nabídne ihned po spuštění hry. Sám jsem si na konci roku 2017 koupil Liberty City Stories na Android, po opětovném stažení hry jsem se zkusil přihlásit ke svému účtu, ale nic to nezměnilo, pokud pominu možnost zase se kochat zcela prázdnou nabídkou uložených pozic, jež se měly v minulosti ukládat přes cloud (ale kvůli jakési chybě neukládaly). Dokud Rockstar neschválí zaslaný doklad o koupi, k čemuž v době psaní tohoto článku ani po několikahodinovém čekání nedošlo, nemám možnost si plnou verzi hry zahrát.

Ve výsledku jde o nepochopitelnou a po technické i organizační stránce těžce nezvládnutou změnu, nad kterou prostě zůstává rozum stát. Možná, že Chinatown Wars se na mobilech neprodává tak dobře jako svého času originál pro Nintendo DS nebo pozdější port pro PSP. Možná, že Liberty City Stories doprovázely na mobilních platformách tak bídné prodeje, že se už nikdo raději neobtěžoval s vývojem mobilní verze o něco novějšího spin-offu GTA: Vice City Stories, jenž zůstává výsadou PSP a PlayStationu 2. Nic to ale nemění na tom, že jde o dost protizákaznický krok, kterým Rockstar dává jasně najevo, že předplatitelé GTA+ mají přednost před těmi, kteří si u něj dříve koupili celou, byť starší a méně populární hru. A my se už zase začínáme bát toho, jakými způsoby bude Rockstar Games se zákazníky vyjebávat, až konečně přijde to GTA 6.