Před několika lety se začalo mluvit o umírání singleplayerových her. Nejčastěji si vybavíme prohlášení společnosti Electronic Arts, která uváděla, že hráči častěji hrají online a více je zajímá multiplayer. Výsledkem bylo, že se vydavatel začal více soustředit na hry pro více hráčů. Vznikl například nepovedený Anthem a důraz na online byl vidět i v dalších titulech.

Jak se ale ukazuje, hry pro jednoho hráče rozhodně nejsou mrtvé. Jejich popularita roste a v posledních letech zažívá boom. Dokazují to interní dokumenty Sony, jež své exkluzivity soustředí na singleplayerový zážitek.

Podle Sony se ale hráči obávají o čas potřebný pro stále větší a větší hry zasazené do otevřeného světa. Z toho důvodu japonská společnost zahrnula do systému PlayStation 5 kartu Aktivit. Ta má za úkol ukázat hráčům, kolik času bude potřeba pro dokončení konkrétních hlavních i vedlejších úkolů. Aby hráči předem věděli, kolik času budou potřebovat. Hodí se to pro ty hráče, kteří mohou u hry strávit jen několik hodin denně.

Jeden by mohl namítnout, že to vše lze nalézt na internetu, včetně různých videí. A měl by pravdu. Ovšem Sony v dokumentu také uvádí další věc. Hledání rad trvá dlouho. Na PS5 se vám video s návodem (pouze pro PS Plus) zobrazí hned, bez čekání, bez hledání. Plus se takto vyhnete spoilerům. Navíc Aktivity mají pomáhat také k tomu, aby hráč nezapomněl, co ve hře předtím dělal.

Přečtěte si také: Sony má u PS5 používat více typů ventilátorů

Vyjmenované problémy mají být zdrojem překážek pro hráče. Pomoci má právě možnost spustit hru v určité části, což právě Aktivity u podporovaných her dokážou. V nich můžete zvolit konkrétní úkol/úroveň/výzvu a hra vás k němu přenese. Například u remaku Demon’s Souls můžete rychle přepínat mezi světy a Spider-Man: Miles Morales dovoluje vybrat si úkol a přesunout se na místo, kde ho aktivujete, přičemž se vám ukazuje přibližný čas do jeho dokončení. U Fortnite zase Aktivity fungují tak, že vám umožní zvolit druh zápasu (o samotě, ve dvojici nebo ve větší skupině), aniž byste se museli dostat do menu hry.

Tyto informace vyplývají z uniklé interní dokumentace. Tento dokument měla Sony posílat vývojářům, když jim představovala Aktivity na PS5. Japonská společnost v něm uvádí, že singleplayerové hry neumírají. Podle Sony jsou tyto tituly na vzestupu. Opírá se o průzkumy, které prováděla mezi hráči.