Evropská komise po antimonopolním vyšetřování, které začalo v roce 2017, pokutovala několik společností. Valve (majitel platformy Steam) a společnosti ZeniMax, Capcom, Bandai Namco, Focus Home Interactive a Koch Media jednaly v rozporu s jednotným digitálním trhem Evropské unie, když blokovaly přibližně stovku počítačových her a tím zabránily hráčům je hrát mimo některé země EU. Vše se dělo v rámci aktivace klíčů na Steamu.

Jednotný digitální trh EU byl zaveden, aby zajistil přístup všech členských zemí ke stejnému obsahu bez překážek. Zmíněné společnosti ale používaly geografické blokování s cílem zabránit k aktivaci her mimo Českou republiku, Polsko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, Estonsko, Lotyšsko a Litvu.

Evropská komise v tiskové zprávě píše o kartelové dohodě společností Steam, ZeniMax, Capcom, Bandai Namco, Focus Home Interactive a Koch Media.

Přečtěte si také: Čekají nás zajímavé návraty? Bandai Namco se nevzdává klasických her

Geografické blokování se obvykle používá z důvodu toho, že v těchto regionech se hry prodávají za nižší cenu kvůli průměrnému příjmu. Před geografickým blokováním řada lidí pomocí VPN kupovala hry za nižší ceny. Údajně takto měly jednat i některé firmy a poté hry přeprodávat na větších trzích pod cenou daného trhu, což se vydavatelům pochopitelně nelíbilo.

I přesto je geografické blokování v rozporu s pravidly jednotného trhu EU. Z toho důvodu Evropská komise udělila společnostem pokutu ve výši 7,8 milionu eur. Valve musí zaplatit 1,6 milionu eur a ZeniMax s Bethesdou také 1,6 milionu eur, zatímco výše pokuty pro Focus Home Interactive byla vyměřena na 2,8 milionu eur. 1 milion eur je evidován u Koch Media, 396 tisíc eur u Capcomu a 340 tisíc eur u Bandai Namco.

Evropská komise snížila pokuty společnostem, které při vyšetřování spolupracovaly. V tiskové zprávě je uvedeno, že nespolupracovala společnost Valve. U Bandai Namco byla pokuta snížena o 10 %, u Capcomu o 15 % a o 10 % u Focusu, Koch Media a ZeniMaxu.

Valve zpochybňuje tvrzení Evropské komise a chce se odvolat. Více jsme napsali zde.

Výkonná místopředsedkyně Margrethe Vestager, odpovědná za politiku hospodářské soutěže, k tomu řekla: „Více než polovina všech Evropanů hraje videohry. Evropskému odvětví videoher se daří a nyní má hodnotu přes 17 miliard eur. Dnešní sankce proti geoblokování společnosti Valve a pěti vydavatelů počítačových her slouží jako připomínka, že podle právních předpisů EU v oblasti hospodářské soutěže je společnostem zakázáno smluvně omezovat přeshraniční prodej. Takové praktiky připravují evropské spotřebitele o výhody jednotného digitální trhu EU a možnost nakupovat za nejvýhodnější nabídky v EU.“

O geografické blokování aktivačních klíčů na Steamu měli Valve požádat samotní vydavatelé. Vydavatelé poté tyto klíče poskytli svým distributorům k prodeji (aktivační klíče v krabičkách) v dotčených členských státech. „V důsledku toho bylo uživatelům mimo určené členské státy zabráněno v aktivaci dané počítačové videohry pomocí aktivačních klíčů na Steamu,“ píše se v tiskové zprávě.

K geografickému blokování mělo docházet v průběhu března/marce 2007 až listopadu/novembra 2018 - v závislosti na smlouvách s Valve. Celkem mělo být dočteno přibližně 100 počítačových her různých žánrů, včetně sportovních, simulačních a akčních.

Celá záležitost může mít ještě dohru. Každá osoba nebo společnost zasažena jednáním výše zmíněných firem se může obrátit na soud u členských států a požadovat náhradu škody. Rozhodnutí Komise je závazným důkazem, že došlo k protiprávnímu jednání.

Nutno dodat, že od počínání vydavatelů se od té doby mnohé změnilo. Hry u nás už nejsou o několik stovek levnější ve srovnání se státy se silnější ekonomikou.

Přečtěte si také: Nový projekt tvůrců God of War, tajné studio Sony a fantasy od Naughty Dog