Evropská komise včera po dlouhém vyšetřování pokutovala Steam a pět vydavatelských společností za geografické blokování her v EU, včetně České republiky a Slovenska. Kauzu jsme detailněji rozebrali ve včerejším článku. Dnes na něj navážeme prohlášením Valve.

Americká společnost má zaplatit 1,6 milionu eur z celkové pokuty 7,8 milionu eur, ovšem představitelé Valve zpochybňují tvrzení Evropské komise a slibují, že se odvolají. Mluvčí Valve tvrdí, že během sedmiletého vyšetřování spolupracovali s Evropskou komisí a poskytli požadované důkazy a informace.

Společnost Valve odmítla připustit porušení zákona, jak požadovala Evropská komise. „Valve nesouhlasí se závěrem komise a pokutou,“ uvedl mluvčí ve vysvětlení pro britský Eurogamer.

„Tvrzení komise nesouvisí s prodejem videoher ve službě Steam, služby Valve. Komise obviňuje společnost Valve, že poskytla aktivační klíče a - na žádost vydavatelů - zamkla tyto klíče pro konkrétní území. Tyto klíče umožňují zákazníkovi aktivovat a hrát hru ve službě Steam, když si je uživatel zakoupil od prodejce třetí strany. Valve poskytuje aktivační klíče zdarma a neobdrží provizi, když hru prodá prodejce třetí strany (například maloobchod nebo jiný online obchod),“ dodal mluvčí.

Podle Valve se regionální zámky vztahovaly pouze na malý počet herních titulů. Mluvčí uvádí přibližně tři procenta všech her využívajících Steam a žádnou z nich nevlastní Valve. Společnost je přesvědčena, že tímto jednáním neporušila právní předpisy. Z důvodu obav Evropské komise ale Valve od roku 2015 vypnula regionální zámky v rámci Evropy na Steamu - ty jsou zapnuty pouze v případech, že jsou nezbytné pro místní právní požadavky (jako jsou zákony o obsahu prosazované v Německu) nebo geografická omezení pro licenční partnery Steamu.

Valve se obává, že odstranění geografického blokování může způsobit, že vydavatelé zvýší ceny v méně bohatých regionech, aby se vyhnuli cenové arbitráži. Více se dočtete ve včerejším článku.