Na jedné straně tady máme velice úspěšný Gamescom v Kolíně nad Rýnem, který letos navštívilo více než 320 tisíc lidí z více než 100 zemí. Na druhé straně je tady E3, která od koronaviru má velké problémy a nedaří se obnovit kdysi slavný veletrh. Veletrh, jemuž se přezdívalo svátek videoher.

Letošní ročník byl kvůli odmítnutí předních vydavatelů videoher zrušen, akce se nekonala ani loni a v roce 2020 také ne, zatímco v roce 2021 byla E3 čistě digitální a nedopadlo to úplně nejlépe.

V současné době není úplně jisté, že se E3 v roce 2024 vrátí. Pokud ano, tak nebude v Los Angeles Convention Center, potvrdila společnost ESA dřívější informace. Plány ale prý na veletrh v příštím roce nezrušila. Hlavním cílem je rok 2025, kdy se má E3 předvést ve zcela nové podobě.

Letos E3 měla organizovat firma ReedPop, jež má velké zkušenosti, stojí za velkými a oblíbenými akcemi, např. EGX, New York Comic Con a PAX East. Přesto byl letošní ročník zrušen a ESA se jako majitel E3 s ReedPop rozešel. Původně víceletou smlouvu obě strany podepsaly před 14 měsíci. Prý ESA nyní zkoumá, jak E3 rozvíjet, aby co nejlépe sloužila videohernímu průmyslu.

Naopak Summer Game Fest se bude konat v červnu 2024 v Los Angeles. Potvrdil to dnes tvůrce a moderátor Geoff Keighley. Podrobnosti prozradí v nadcházejících měsících. Na prosinec chystá rovněž The Game Awards.