Od mé poslední návštěvy Dreamiverse ale uběhla už nějaká doba a tak… o proboha-moc-koleček-a-já-zas-nevím-co-dělají-čas-na-tutorial… tak, a už umím udělat šťastný malý stromeček! Neprošel jsem si ale jenom znovu tutoriály z bety, ale přibyly tu i nové jako například design postav a možnosti úpravy hratelnosti. A tutoriály jsem se prokousal až do nové sekce Masterclass. Tady mi první lekce vysvětlila důležitost prohlížení si levelů ostatních a možnost naučit se tak, různá zajímavá technická řešení.

Tutoriál znovu a lépe

Ta pravá masterclass je ale pořádná pokročilá lekce sochaření. Tak pořádná, že jsem se musel naučit pracovat s motion controllery, které jsem do teď ignoroval. Koncept master masterclass je skvělý a krásně navazuje na tutoriály. V tutoriálu se naučíte základní koncepty a nástroje. To je fajn, ale teprve masterclass vám předvede, jak je co nejefektivněji používat a jako mocné vlastně jsou. I když sochařství není něco za čím bych směřoval, tak jsem se naučil spoustu zkratek, gest a triků, které mě přesvědčili, že ovládání na konzoli nemusí být až takový problém. Jasně, nejsou to klávesové zkratky, ale například různá ťuknutí ovladačů o sebe, která vyvolají užitečné nástroje dokážou dodat plynulost vašemu postupu a nemusíte se prodírat tolika menu. Mnohem víc si tak připadám, že používám propracovaný ergonomický profesionální nástroj.

Já se těším na masterclass logiky, protože při vlastním prozkoumávání objevuji zajímavá využití propojení různých gadgetů. A tipy od profíka jaké by mě ani nenapadly - to by byl teprve ten pravý posun v mých schopnostech dream shapingu. Možná ale nejste tvořivý umělec, ale chcete si načrtnout svoji herní myšlenku s hotovými asstey. Přesně pro vás jsou to art kity! Už tak nemusíte skládat svoje levely ze základních tvarů, nebo spatlat dohromady všemožné komunitní modely. Díky tématickému art kitu máte možnost jednoduše poskládat level a přitom ho mít stylově koherentní. Zatím je k dispozici prehistorický Ancient Times kit. Obsahuje nejen modely, ale i novou postavičku a hudbu.

Nové assety k dispozici

Můžete si říkat, že poskládat něco z hotových assetů nebude zrovna kreativní a originální, ale to se stačí podívat na tématické game jamy. V těch je po danou dobu možnost přidat vlastní výtvor který spadá pod téma současného jamu. Jeden z nedávných jamů byl právě na téma Ancient Times a tak jsou výtvory tvořené pomocí tohoto art kitu. Jako hráč se pak můžete ponořit do záplavy výtvorů a hlasovat pro vaše nejoblíbenější. Ty nejlepší z daného jamu se pak umístí do síně slávy. A když jsem takhle projížděl ty nejlepší výtvory, tak i přes použití stejného art kitu dokázal každý tvůrce projevit svůj osobní styl a vytvořit něco unikátního. A pokud nevíte co udělat, tak je takový jam skvělá inspirace a nakopnutí a omezení na daný styl vám jenom pomůže se zaměřit na dané řešení.

A pokud tak máte myšlenku, kterou potřebujete vyzkoušet v praxi, tak je Dreams možná ten nejlepší nástroj. Tady totiž dokážou udělat hru i dvanáctiletý děcka. Úplně stejně mě ale udivují komplexní a vyladěné výtvory očividně zkušených tvůrců a tak nemusím čekat na Gamescom na remake Final Fantasy VII a Cyberpunk taky vypadá pěkně.

Rozhodně tak nemáte výmluvu ať už jste na jakékoliv úrovni. Nezáleží jestli máte jasnou vizi, nebo teprve jen hledáte jaký aspekt tvorby vás zajímá, je tu něco pro vás.

Dreams tak už není jen herní náčrtník s možností sdílení, ale rýsuje se na platformu která nejenže že poskytne možnosti, ale taky vás dokáže motivovat a inspirovat do tvoření. Rozhodně se tak na další obsah těším čím dál víc, protože nástroje i to co s nimi komunita tvoří jsou stále působivější a působivější.