Shawn Layden jako prezident a generální ředitel americké části Sony byl při největších úspěších konzole PlayStation 4 a nyní je strategickým poradcem Tencent Games. V projevu na investičním summitu pořádaném serverem GamesIndustry.biz varoval před hrozbami, kterým herní průmysl čelí.

Podle Laydena se musí herní průmysl poprat nejen s rostoucími náklady na vývoj her, které označil za existenční hrozbu, ale také s velkými společnostmi mimo obor, které se začínají o toto odvětví zajímat. Jmenoval Google, Netflix, Apple a Amazon. Všechny si dle něj chtějí ukousnout kus z miliard dolarů ročně a vyvolávají zmatek. Nazval je barbary před branami.

Jako příklad Layden uvedl Apple a Netflix. První firma způsobila revoluci v hudebním průmyslu, když na své platformě začala prodávat hudební skladby za 99 centů, zatímco dříve jste si museli koupit celé album. Netflix zase narušil filmový průmysl tím, že vytlačil kina jako hlavní zdroj nových filmů ve prospěch streamování

Na videoherním průmyslu si ale zatím tyhle společnosti spíše vylámaly zuby. Tím možná narážel na neúspěch Stadie od Googlu, stejně tak na Amazon, kterému se také úplně nedaří zaujmout hráče.

Layden doufá, že o narušení se postará videoherní průmysl sám a nebude k úplnému převrácení stolu potřebovat Google nebo Amazon. „Měli bychom být dost chytří na to, abychom viděli přicházející změny a připravili se na takovou eventualitu,“ dodal.

Připomeňme, že v roce 2020 označil Layden vývoj AAA her za neudržitelný, a to kvůli stále větším a delším hrám.