Společnost Sony v rámci nového dílu pořadu State of Play ukázala 18 minut ze své další chystané PlayStation 4 exkluzivity. Pouhý měsíc po červnovém The Last of Us Part II vyjde Ghost of Tsushima, samurajská akční adventura od tvůrců sérií inFamous a Sly Cooper ze studia Sucker Punch Productions.

18minutová ukázka je výživná. Vývojáři konečně odhalili neobvyklou atmosféru, malou část mapy, boj a hlavního hrdinu Jina Sakaie. Jde o samurajského válečníka a jednoho z posledních členů svého rodu. Jin musí ochránit svůj lid a znovu získat svůj domov. Aby uspěl proti mongolské invazi a zachránit svobodu ostrova Cušimy, musí odsunout stranou tradice, které ho jako válečníka formovaly, a najít si novou cestu zvanou Ghost.

Boj je extrémně krvavý a oproti většině jiných her může skončit jedním jediným útokem, kdy jste schopni protivníka eliminovat opravdu rychle. Jin dokáže s katanou odrazit šípy. Zajímavě vypadá možnost Ghost (Duch), kdy se Jin skrývá ve stínu, aby překvapil svého protivníka. Při stealthu můžete využívat například kouřové bomby, zmást protivníka a až poté na něj zaútočit. To vše dělá z Jina neobvyklého bojovníka a Ghost of Tsushima nepřipomíná pouze feudální Assassin's Creed (po němž fanoušci dlouho volají), ale také Sekiro a trochu Nioh. Když budete dostatečně brutální, začnou se vás mongolští bojovníci bát a mohou z boje utéct. Strach by tedy měl být jednou z vašich zbraní.

Ve hře chybí klasická mini-mapa. Místo ní nám cestu k cíli bude ukazovat vítr, případně se hlavní hrdina k některým nálezům a zdrojům (například k bambusu) může dostat díky některým zvířatům. Jin má k dispozici také koně, kterého si můžete zavolat podobně jako Geralt v Zaklínači. Nechybí průzkum zajímavých míst, například opuštěných domů. Pro rychlé cestování je nutné nejprve objevit klíčový bod a hodit se bude také hák pro houpání na římsách.

Jina si budeme moci přizpůsobit prostřednictvím různého brnění, které ovlivní nejen vzhled samotný, ale také určuje další možnosti. To se týká zejména speciálních talismanů a nových zkušeností, odemykajících nové bojové techniky. V Ghost of Tsushima nebude chybět stále populárnější Photo mód, možnost zvolit si japonský dabing a speciální černobílý režim, abychom si samurajskou akční adventuru užili jako film.

Ghost of Tsushima vyjde 17. 7. letošního roku s českými titulky na PS4 a jde o poslední velkou exkluzivitu, která je oznámena. Vypadá to, že další hry od studií Sony budou už jen na PlayStation 5. Nová generace konzole dorazí na trh koncem letošního roku.