Rok 2023 byl ze strany studia Creative Assembly zakončen omluvou všem hráčům, které Total War: Pharaoh zklamal. Vývojáři oznámili změny, které budou postupně přicházet. První aktualizace pod názvem High Tide vyjde už 25. 1. Zaměřuje se na divokou kulturu mořských národů a přináší dvě nové hratelné frakce.

Mořské národy si máme představit jako hordy bojovných kočovníků, kteří se plaví po Středozemním moři, aby využili chaosu, který přinesl kolaps doby bronzové. Zatímco Egypťané, Kanaánci a Chetité vedou nemilosrdnou válku proti sobě, tak mořské národy se uprostřed chaosu vylodí na egyptském pobřeží, aby vedli válku, pustošili a dobývali vše, co jim stojí v cestě. Pokud chtějí mořské národy přežít, nesmí se odchýlit od své válečnické linie: jedině dobytí jim umožní zvítězit.

Hordu Šerdenů vede Iolaos, odhodlaný mladý průzkumník, jehož jediným cílem je vést svou armádu k vycházejícímu slunci, srovnat se zemí a obětovat vše, co mu stojí v cestě, aby uklidnil bohy. Jde o kočovný národ spoléhající se na dobývání území, aby přežil. Když za ně budete hrát, využijete novou mechaniku k drancování měst a likvidaci jejich zdrojů. Speciální jednotkou Šardanů je pěchota, která může vytvořit želví formaci na ochranu. Zajímavou volbou jsou rovněž lučištníci se zápalnými šípy.

Peluštějci jsou původem také kočovný národ. Oproti Šerdenům však hledají nový domov a vy díky tomu můžete na mapě kampaně zakládat osady a obsazovat města. Když za ně budete hrát, musíte najít rovnováhu mezi válkou a usazením se. Zhroucení doby bronzové je výhní, ve které může tento národ ukovat svůj nový osud. Tento národ využívá volské vozy k vysazení úderných jednotek za nepřátelskými liniemi. Nepřátelé si musejí dávat pozor také na salvy oštěpů.

Aktualizace přidá celkem 37 nových jednotek. Total War: Pharaoh vyšel na podzim 2023 pro PC a obsahuje české titulky.