Když se současně řekne hacker a Grand Theft Auto, většina z vás si pravděpodobně vybaví nespočet úniků souvisejících s připravovaným šestým dílem této série násilných akčních adventur vyvíjených studiem Rockstar Games. Zapomínat by se ale nemělo ani na to, že častým terčem hackerských útoků je i multiplayerová sekce aktuálního dílu, Grand Theft Auto V.

Případ, kterým se zabývali plzeňští kriminalisté, je pouze dalším důkazem toho, že ani za obrazovkou nemůžete počítat se stoprocentní anonymitou.

Ačkoliv to může být překvapivé, hackerský útok související s GTA Online museli skutečně vyšetřovat i tuzemské autority. Jednadvacetiletý mladík byl zadržen a obviněn v důsledku vydírání hráčů i provozovatele multiplayerového serveru (pravděpodobně šlo o komunitní server nežli oficiální spravovaný Rockstarem). Jako první o tom informoval server Krimi-Plzeň.cz.

Obviněný nejprve získal neoprávněný přístup do účtu administrátora, prostřednictvím nějž nenávratně ze serveru smazal uložené soubory, jež měly být podle tiskové mluvčí policie využívány pro uskutečňování soutěží a eventů. Provozovateli tím měla být údajně způsobena škoda na ušlém zisku.

Aby toho nebylo málo, hacker zablokoval přístup 75 hráčům a dále prováděl DoS a DDoS útoky na herní servery. Jejich přetížením, kvůli čemuž byly po určitý čas nedostupné, měl opět způsobit škodu na ušlém zisku.

Provozovatele herního serveru měl následně skrze e-mail vydírat. Mladík požadoval provedení platby ve výši 50 tisíc korun a posléze také platbu v Bitcoinu výměnou za ukončení kyberútoků.

„Kriminalisté jednadvacetiletého muže obvinili ze spáchání trestných činů neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací a vydírání. Za spáchání výše uvedených trestných činů mu hrozí podle trestního zákoníku trest odnětí svobody na šest měsíců až čtyři roky,uvedla mluvčí policie.