Když si přečtěte komentáře u článků a videí o PlayStation Portal, tak hráči tohle zařízení považují často za zbytečné a myslí si, že Sony prodělá kalhoty. Pokud jste doufali v neúspěch, aby si Sony uvědomila touhu hráčů po plnohodnotném handheldu, vypadá to na přesný opak. Minimálně v Japonsku je PS Portal ještě před vydáním vyprodaný.

Kapesní konzole, která funguje jen jako zařízení pro streamování z PS5, bude na trh uvedena 15. 11. letošního roku. Fáze předobjednávek začala na konci září a za krátkou dobu japonské obchody hlásí vyprodáno, mimo jiné velké obchody jako Amazon, Rakuten, Yodobashi, Bic Camera, Yamada či Sony Store. Samozřejmě je otázkou, kolik kusů měly k dispozici, kolik kusů koupili překupníci a jaký je zájem v dalších zemích. Takhle to ale vypadá na velký zájem ze strany japonských fanoušků.

PlayStation Portal stojí 220 eur (v přepočtu 5400 Kč) a nabízí osmipalcový LCD displej s rozlišením FullHD a 60Hz obnovovací frekvencí. Ovladače jsou inspirované gameadem DualSense a využívají adaptivní spouště a haptickou odezvu. Největším minusem handheldu je však absence podpory streamování her z cloudu. Funguje totiž přes Remote Play, takže musíte mít zapnutou PS5 (nebo v klidovém režimu) a dostatečně rychlé připojení k internetu (více podrobností níže v odstavci). Z nějakého důvodu také nepodporuje Bluetooth, místo něho sází na technologii PlayStation Link, kterou podporují nová bezdrátová sluchátka od Sony.

"Remote Play lze používat s mobilním datovým připojením nebo Wi-Fi. Vyžaduje širokopásmové připojení k internetu s rychlostí alespoň 5 Mb/s. Pro lepší zážitky s Remote Play doporučujeme vysokorychlostní připojení o rychlosti alespoň 15 Mb/s pomocí Wi-Fi nebo mobilního datového připojení. Pokud budeš pro přístup k funkcím Remote Play používat mobilní datové připojení, budou k tomu využívána data z tvého mobilního datového tarifu. Pokud povolený mobilní datový limit překročíš, může ti být mobilním operátorem účtován poplatek. Objem dat přenesený přes mobilní datové připojení můžeš upravit výběrem upřednostňované kvality videa při streamování přes mobilní data. Kvalita a konektivita Remote Play se může lišit v závislosti na síti mobilního operátora a síťovém prostředí," uvádí Sony.

Pokud máte o PS Portal zájem, tak Česká republika dle všeho není v první vlně. Tudíž u nás bude zařízení k dispozici později.