Společnost Sony dnes oznámila, že do konce letošního roku uvede na trh přenosný PlayStation. Kapesní zařízení umožní streamovat hry z PS5 (funkce Remote Play) přes Wi-Fi a hrát je na osmipalcovém LCD displeji s rozlišením 1080p a podporou 60 snímků za sekundu. Ovládací prvky připomínají design ovladače DualSense pro PS5 a nabízí adaptivní spouště a haptickou zpětnou vazbu.

PlayStation Portal (takže zkratka PSP jako kdysi u slavného handheldu) se bude prodávat za $199,99 / €219,99 / £199,99. V přepočtu se tak bavíme o ceně přes 5300 Kč. I když vypadá jako tradiční herní handheld, tak neumožní hrát hry bez připojení ke konzoli PlayStation 5. Sony handheld propaguje jako ideální zařízení pro hráče v domácnostech, kde sdílejí televizi, případně chtějí hrát v jiné místnosti domu. Na hraní venku ale zapomeňte, leda na zahradě, kterou máte pokrytou Wi-Fi.

Je škoda, že handheld nebude spolupracovat s chystaným cloudovým streamováním her v rámci předplatného PS Plus Premium. Fungovat pochopitelně nebudou ani tituly určené pro PS VR2. Hry je nutné mít nainstalované v PS5 a Sony doporučuje internetové připojení s rychlostí alespoň 5 Mb/s. Pro nejlepší zážitek by to mělo být 15 Mb/s.

Kromě PlayStation Portal se můžeme podívat na Pulse Elite Wireless Headset s cenovkou €149,99 (3600 Kč) a Pulse Explore Wireless Earbuds za €219,99 (5300 Kč).

Sluchátka Pulse Elite a Pulse Explore je možné připojit k PlayStation Portal prostřednictvím nové bezdrátové zvukové technologie PlayStation Link, jež je navržena tak, aby poskytovala nízkou latenci, bezztrátový zvuk a snadné přepínání mezi více hostitelskými zařízeními PlayStation Link, jako je PlayStation 5 s adaptérem USB a PlayStation Portal. USB adaptér bude možné připojit také k počítači.

Je zajímavé, že PlayStation Portal nemá Bluetooth, takže nebude možné k němu bezdrátově připojit jiná bezdrátová sluchátka nebo headset Pulse 3D od Sony. Pouze přes 3,5mm audio konektor a speciální PS Link technologii. Na druhou stranu nová sluchátka Bluetooth zvládají.

Dá se očekávat, že PS Link bude integrována do budoucích modelů konzole PlayStation 5. Spekuluje se o "Slim" a "Pro" verzi. Ta první je blíže, i když nebude přímo Slim. Místo toho má odnímatelnou mechaniku.

Výhodou nové technologie PS Link je dle Sony to, že jedny sluchátka lze mít připojené současné k PS5 přes USB adaptér a přes Bluetooth k mobilu. Při hraní na PS5 mohou hráči okamžitě přijmout hovor a slyšet ho prostřednictvím stejných sluchátek Pulse Explore.

Na přesný termín vydání pro všechny tři novinky si musíme ještě počkat. Nicméně, redakce IGN už si stihla PlayStation Portal vyzkoušet: