Přenosný PlayStation, ale asi ne tak, jak byste si jej chtěli představovat. Kapesní herní konzole PS Portal od Sony, která vypadá jako rozpůlený DualSense s obrazovkou, totiž nefunguje jako nástupce slavného PSP, nýbrž jako zařízení pro vzdálený přístup ke hrám. Jinými slovy: abyste si mohli zahrát, budete se muset připojit ke svému PlayStation 5. Tento počin, o němž si Sony patrně myslí, že jde o grandiózní vychytávku pro hraní v jiných místnostech domu, nyní dostal oficiální datum vydání.

Sony v příspěvku na platformě X ohlásila, že PlayStation Portal na trh dorazí 15. 11. Ještě zhruba dva týdny předtím, tedy 29. 9., budou zahájeny předprodeje, ale jen v některých státech, mezi nimiž Českou republiku a Slovensko nenajdeme. To může ve finále znamenat, že k nám konzole dorazí o něco později. Jak už bylo dříve prozrazeno, zařízení se má prodávat s cenou 220 eur, což v přepočtu představuje 5 300 Kč.

Hlavním lákadlem PlayStation Portal má být osmipalcový LCD displej s rozlišením FullHD a 60Hz obnovovací frekvencí. Ovladače navíc podporují adaptivní spouště a haptickou odezvu, tudíž se klasickému DualSense nepodobají pouze designem.

Dle dřívějších zvěstí má zařízení běžet na Androidu (pochopitelně s hodně upraveným rozhraním), byť to Sony oficiálně nepotvrdila. Pokud je to tedy pravda, mohli bychom se časem dočkat modifikací, které umožní využívat konkurenční cloudové služby.

Trochu zarážející je totiž i fakt, že PS Portal nebude podporovat streamování her v rámci předplatného PS Plus Premium. Součástí jeho výbavy také bůhvíproč není Bluetooth, a tudíž se budete muset spolehnout na klasická drátová sluchátka, případně na nová bezdrátová sluchátka od Sony s technologií PlayStation Link.