Podle nejnovější finanční zprávy bylo do obchodů po celém světě odesláno 41,7 milionu konzolí PlayStation 5. Mezi dubnem a červnem letošního roku to bylo 3,3 milionu kusů, což je téměř o milion více než ve stejném období roku 2022. Přesto Sony očekávala více, ale stále se drží cíle prodat za fiskální rok 25 milionů konzolí. Dosáhnout toho má díky slevám zahájeným v červenci.

Sony ve finanční zprávě rovněž přiznává ovlivnění ziskovosti kvůli odkladu části first-party her. Společnost nebyla podrobnější, ale z jedné věty vyplývá, že původně měla v plánu v tomhle fiskálním roce vydat více vlastních her. Zatím se hráči museli spokojit s Horizon Forbidden West: Burning Shores. V říjnu vyjde Marvel's Spider-Man 2 od Insomniac Games. Současně by to vysvětlovalo chudší květnovou PlayStation Showcase.

Vraťme se zpět k výsledkům. Sony od dubna do června klesl provozní zisk o 31 %. Hlavní příčinou propadu je filmový byznys a obecný pokles na trhu s chytrými telefony. Analytik Piers Harding-Rolls z Ampere Analysis si myslí, že k výsledkům PS5 přispělo vydání Diablo IV a Final Fantasy XVI. Díky tomu vzrostly tržby herní divize Sony o 28 % na 167,8 miliardy jenů.

Sony za čtvrtletí prodala 56,5 milionu her a má 108 milionů aktivních uživatelů. Loni ve stejné době to bylo 47,2 milionu prodaných her a 103 milionů aktivních uživatelů. Co se předplatitelů PlayStation Plus týče, tak poslední informace jsou z konce března, kdy tři úrovně služby měly celkem 47,4 milionu lidí.

Ve zprávě se také píše o plánu během 10 měsíců (počínaje květnem) vydělat 450 milionů dolarů na hrách pro PC. To naznačuje vydání dalších PlayStation her pro počítače. Nedávno dorazil Ratchet & Clank: Rift Apart.