Mohlo by se zdát, že aktuálně není jasné, s čím příště přijde české studio Amanita Design, v němž vznikly klasiky jako Samorost, Machinarium nebo Creaks. Koneckonců když se podíváme na jeho oficiální web, nenajdeme na něm nic novějšího než horor Happy Game, který vyšel minulý rok na podzim. Zdání ale v tomto případě klame.

Už několik let se v relativní tichosti a nenápadnosti hovoří o dystopické adventuře s názvem Phonopolis, na které začal pracovat tříčlenný tým a která vzniká s využitím ručně dělaných papírových modelů, jež jsou následně převáděny na 3D modely a poté zpracovávány kvůli herním animacím. Tým autorů po čase vzala pod svá křídla Amanita, podobně jako tomu bylo třeba v případě Creaks, už nějakou dobu jsme ale o hře neslyšeli. Nyní nám však Amanita Design připomíná, že s ní máme stále počítat, a to prostřednictvím fotografie papírové postavičky. Lze tedy předpokládat, že o Phonopolis brzy uslyšíme víc.

Největší pozornosti se hře dosud dostalo v dokumentu New Game z roku 2017. Jeho autor, Aleš Brunclík, se tehdy podíval na zoubek Samorostu 3, projektu umělé inteligence GoodAI od tvůrců Space Engineers ze studia Keen Software House, VR hororu Ghost Theory týmu Dreadlocks a právě Phonopolis. Na začátku 2019 zase šéf Amanity Jakub Dvorský v rozhovoru pro server Ekonom.cz zmínil, že titul nemůže kvůli své dystopické tématice vyjít v Číně.

Jinými slovy, Phonopolis vzniká už řadu let, ale to v případě projektů spadajících pod Amanita Design není zase až tak neobvyklé. Přesto je na místě otázka, kdy vlastně hra konečně vyjde. Tu a tam lze narazit na zmínky o roce 2023, na oficiální oznámení data vydání však stále čekáme. Zatím se můžete podívat na krátký úryvek z dokumentu New Game.