O možném vydání PC verze skvělé akční RPG hry Horizon Zero Dawn, které jsme tehdy na platformě PS4 udělili v recenzi zasloužených 10 bodů z 10, jsme toho počínaje letošním rokem slyšeli mnohé. Řada úniků mluvila o vydání během února, což se nakonec nestalo, ale stačil jenom týden a půl v březnu a došlo na plnohodnotné a především oficiální oznámení, že se Horizon Zero Dawn - ve své kompletní edici - dočká vydání i na PC.

Samotné oznámení přišlo přitom hned ze dvou zdrojů. Na oficiálním blogu PlayStationu se Hermen Hulst, nynější ředitel Sony Worldwide Studios, který dříve figuroval jako generální ředitel Guerrilla Games (autorů právě Horizon Zero Dawn), nechal slyšet, že k vydání této oblíbené hry dojde i na počítače v průběhu letošního léta. Podle všeho máme od nových ředitelů Guerrilla Games čekat nové informace již brzy.

Přitom se také zmínil, že se Sony Worldwide Studios bude snažit více experimentovat a zkoušet nové nápady. Zároveň ale objasnil, že to neznamená, že je konec s exkluzivitami nebo něco podobně zásadního.

„[...] vydání jedné first-party AAA hry na PC nutně neznamená, že každá hra teď vyjde na PC. Podle mého se zkrátka vydání Horizon Zero Dawn v tuto chvíli hodilo. Nemáme plány pro jiná vydání na PC platformu a jsme stále plně dedikováni našemu hardwaru.”

"Touto chvíli", kterou Hermen Hulst zmiňuje, je pravděpodobné podobně blížící se vydání jiné hry, jež byla původně exkluzivně na PS4 - Death Stranding. Obě hry totiž využívají engine Decima od Guerrilla Games. PC vydání Death Stranding, které je naplánováno na 2. 6. 2020, přitom slibuje podporu ultra-širokých monitorů a vysoké frekvence snímků za sekundu, jak se můžete dočíst v naší novince. Od Horizon Zero Dawn bychom tedy mohli díky stejnému enginu očekávat něco podobného.

Druhým zdrojem, díky němuž jsme se o vydání hry na počítače dozvěděli, je samotný Steam. Bohužel ale neobsahuje obrázky z PC verze hry a zatím nelze hru předobjednat.

Potěší, že hra vyjde rovnou v kompletní verzi, obsahující nejen základní příběh a příběhové DLC The Frozen Wilds (viz naše recenze), ale také různé menší digitální bonusy. Konkrétně oděv bouřlivé hraničářky Storm Ranger Outfit a silný luk Mighty Bow kmene Carja, Balíček Carja Trader Pack, průkopnický oděv Trailblazer Outfit a odstřelovací luk Culling Bow kmene Banuk, balíček Banuk Traveller Pack a balíček Nora Keeper Pack.

Na více detailů si zatím budeme muset počkat - především na hardwarové požadavky a přesnější datum vydání. Ale i tak takové oznámení určitě nejednoho potěší. Zvlášť, když je Horizon Zero Dawn nejen výbornou hrou, ale i nádhernou a na PC platformě se může vyjímat velmi dobře.