Hráči si mohou vydechnout, alespoň prozatím. Ministerstvo obchodu Spojených států amerických potvrdilo, že takzvaná obchodní dohoda první fáze mezi USA a Čínou pozastavila navrhované tarify na herní konzole a gamepady. Konkrétně na dobu neurčitou.

Zvýšení cla na zboží vyrobené v Číně by mělo významný dopad na herní průmysl - daň na čínské zboží by zvýšila cenu pro spotřebitele a ovlivnila nejspíš i zaměstnance dotčených společností. Někteří se obávali, že by se zvýšení cla v USA promítlo i do cen v Evropě, aby společnosti pokryly ztráty.

„Tyto tarify by měly významný dopad na naše odvětví a narušily by inovace, snížily pracovní příležitosti pro Američany a zvýšily cenu pro spotřebitele,“ objasňuje Asociace zábavního softwaru pro Polygon.

Donald Trump se proti čínské obchodní politice vyjadřoval už ve své kampani v roce 2016. Po zvolení prezidentem Spojených států amerických začal zvyšovat stávající tarify na zboží vyrobené v Číně a sestavoval nové daně. Situace vyvrcholila během loňského léta. Hrozilo, že cla vzrostou na 25 procent u zboží dovezené z Číny, hodnota měla být přibližně 160 miliard dolarů a týkalo se to i konzolí.

Společnosti Sony, Microsoft a Nintendo krátce na to poslaly dopis adresovaný ministerstvu obchodu USA. V něm uváděly, že náklady spojené s novým clem by se odhadem vyšplhaly na 840 milionů dolarů a zaplatili by je američtí spotřebitelé, kteří by kupovali herní konzole za vyšší cenu. Cena PlayStationu 5, Xboxu Series X a Nintenda Switch by se zvýšila a konzole by se podle jejich výrobců staly nedostupným zbožím pro mnoho amerických rodin. Ty by si je už nemohly dovolit koupit. Sony přímo uvedla, že cena PS5 je závislá na rozhodnutí amerického prezidenta. Všechny tři firmy se pak shodly, že 99 procent konzolí prodávaných ve Spojených státech pochází z Číny.

Je nutné zdůraznit, že obchodní válka mezi Amerikou a Čínou nadále pokračuje a novým tarifem jsou mimo jiné ovlivněny některé materiály pro deskové hry. Ty se nejspíš budou prodávat za vyšší cenu. Zástupci deskových her také bojují za snížené tarify a mezitím hledají alternativy pro výrobu v Evropě, Mexiku a v menší míře i ve Spojených státech.