Sony v letošním roce vynechá minimálně tři významné akce. Před několika měsíci společnost oznámila, že se nezúčastní červnové E3 v Los Angeles a místo toho se zaměří na různé akce po celém světě. Jednou z nich měl být PAX East v Bostonu, kde veřejnost měla mít možnost si poprvé zahrát demoverzi The Last of Us Part II od Naughty Dog. Před pár dny ale padlo rozhodnutí, že se Sony nebude účastnit PAX East, aby nevystavovala své zaměstnance nebezpečí.

Sony se bojí, aby se její zaměstnanci nenakazili čínským koronavirem. Z toho důvodu vynechá společnost i GDC 2020 v San Franciscu, kde vývojáři každoročně předvádějí nové technologie. V letošním roce se očekávala premiéra nové generace konzolí.

„Kvůli rostoucím obavám z COVID-19 (viru známého také jako koronavirus) jsme učinili obtížně rozhodnutí a zrušili svou účast na Game Developers Conference. Považujeme to za nejlepší variantu vzhledem k situaci, která se mění ze dne na den. Jsme zklamáni, že se nezúčastníme konference, ale zdraví a bezpečnost našich zaměstnanců po celém světě je na prvním místě,“ vzkázala Sony. Stejné vyjádření publikovala i při zrušení účastni na PAX East.

Je tak stále těžší předpokládat, kdy dojde k oznámení konzole PlayStation 5. Právě dnes je to 7 let od okamžiku, kdy byla světu představena PS4. Předpokládalo se, že během tohoto měsíce dojde na oznámení PS5, aby Sony o nové generaci mohla mluvit s vývojáři na GDC v San Franciscu, ale obavy z koronaviru, zdá se, plány mění.

Objevují se názory, že tato nepříjemná situace může mít vliv na datum premiéry nové generace konzolí od Sony a Microsoftu. Společnosti by mohly zvažovat odklad vydání a místo na konci letošního roku počkat, až se situace uklidní, a konzole uvést na trh kupříkladu začátkem roku 2021. Z marketingového pohledu je ale důležité vydat konzole před Vánoci.

V současné době analytici předpokládají, že nadále platí vydání PlayStationu 5 a Xboxu Series X na konci letošního roku. Pokud by ale obavy z koronaviru sílily, tak by se situace mohla změnit, což by mělo dopad i na plánované hry.

Sony není jediná, která nebude na GDC. Stejně postupuje společnost Facebook, respektive Oculus.

Nový koronavirus pojmenovaný COVID-19 si vyžádal více než 2200 obětí a po celém světě nakazil přes 75 tisíc lidí. Většina je v Číně.

Organizátoři TGS 2020 dnes oznámili, že od 24. do 27. 9. 2020 uvidíme na jejich každoroční akci v Tokiu novou generaci konzolí. Akce má mít vyhrazený prostor pro cloudové hry, respektive pro představení této technologie.

PODÍVEJTE SE NA VIDEO Z PREZENTACE PS4: