V Číně jsou přesvědčeni, že za horší výsledky ve škole mohou hry. Aby se nezletilí více věnovali škole a méně hrám rozhodla se Čína pro nový zákon. Ten lidem mladším 18 let zakazuje hrát více než 90 minut denně ve všední den. Navíc po 22. hodině je tento druh zábavy zakázán. V té době mají děti už spát a hrát mohou nejdříve po 8. hodině ranní.

O víkendech a svátcích mohou děti hrát legálně tři hodiny denně. Čína je přesvědčena, že tímto způsobem dokáže bojovat proti závislosti na elektronické zábavě. Není to tak dlouho, co státní média označila hry za jed pro mladistvé a přisuzují jim zhoršující se zrak populace. Vláda zakázala i prodej některých her, o nichž se domnívá, že jsou příliš násilné.

Národní tisková a publikační zpráva Číny uvedla, že nezletilí budou muset při přihlášení do hry vyplňovat skutečné jméno a identifikační číslo. Zákon jde ale ještě dál a omezuje, kolik mohou mladí utratit za nákup virtuálních zbraní, skinů a domácích zvířat. Tyto nákupy jsou omezeny na 28 až 57 dolarů měsíčně (620 až 1300 Kč), v závislosti na věku.

„Tyto problémy ovlivňují tělesné a duševní zdraví nezletilých, jakož i jejich učení a život,“ píše Národní tisková a publikační zpráva v prohlášení, které zveřejnila agentura Xinhua.

Je pravděpodobné, že mladí hráči najdou způsob, jak nařízení obejít, mohou například použít údaje svých rodičů, včetně jména, telefonního čísla a identifikačního čísla. To si uvědomuje i analytik Daniel Ahmad z firmy Niko Partners, jenž si myslí, že ve srovnání se Západem jde o velký extrém. Navíc hry, které nevyžadují internetové připojení, bude velmi těžké regulovat. „Vydavatelé a vývojáři si musejí být velmi dobře vědomi obsahu hry, kterou chtějí na trhu vydat,“ dodává Ahmad.

Připomeňme si, že před několika měsíci Mezinárodní zdravotnická agentura (WHO) oficiálně uznala nadměrné hraní za nemoc. Definice nemoci zahrnuje mimo jiné ztrátu kontroly nad časem a intenzitou hraní, vyšší a vyšší prioritu pro hraní a negativní dopad na profesní život a rodinné vztahy. V platnost vstoupí 1. ledna/januára 2022.