Nintendo podává další žaloby, tentokrát cílí na piráty. Informoval o nich server TorrentFreak, v době psaní článku ale nebyl původní článek dostupný.

První žaloba je podaná na Ryana Dalyho, který provozuje firmu a obchod Modded Hardware. Zde jsou k dostání modifikované Switche nebo MIG Switche, které umožňují spustit pirátské kopie her. MIG Switch je nástroj, který dokáže obsah herní cartridge překopírovat na SD kartu, kterou pak vložíte do speciálního adaptéru ve tvaru cartridge, a na ní hru hrát.

Kromě toho prý zákazníci mohli Dalymu poslat svůj Switch, na který on následně nainstaluje zpirátěné hry. „Včetně nejpopulárnějších značek od Nintenda jako Super Mario, The Legend of Zelda a Metroid,“ je specifikováno v žalobě. Nintendo se mu už ozvalo v březnu 2024 a s Dalym se dohodlo, že se svoji pirátskou činností přestane. Daly lhal a dál se plavil po digitálním moři. V květnu přišlo od Nintenda poslední varování, které ale nikam nevedlo, a tak se herní gigant uchýlil k podání žaloby. Právníci Nintenda žádají okamžité uzavření Modded Hardware a náhradu škod.

Jelikož pirátský software nemůže být na Switchi vytvořen nebo spuštěn bez hacknuté konzole a dalšího hardwaru, softwaru, tak pouze kvůli produktům a službám žalovaného mohou nelegální obchody distribuující pirátské obchody existovat a prosperovat,“ útočí v žalobě Nintendo.

Druhá žaloba je mířena na Jamese Williamse, na internetu známého jako Archbox. Údajně má spojení s několika pirátskými obchody. Kromě toho se jedná o moderátora subredditu r/SwitchPirates, který má skoro 200 tisíc členů.

Podle žaloby Williams komunikoval s uživateli pirátských obchodů, sháněl originální kopie her k jejich pirátění a radil, jak pirátský software získat a hrát. „Žalovaný si uvědomoval, že jeho jednání je nezákonné. Žalovaný se veřejně chlubil, že je pirát a že nebude Nintendu dávat padesát dolarů za hru,“ píše se v žalobě.

Nintendo právní cestou řeší mnoho problémů, nejen s piráty. Ve velkém útočí například na emulátory. V březnu jsme vás informovali o stažení emulátoru Switche Yuzu, na Steamu pak Nintendo zablokovalo emulátor GameCube – Dolphin. Problémy mají často i fanouškovské hry a streameři. Z historie ještě zmiňme žaloby na Blockbuster za kopírování manuálů k půjčeným hrám nebo četné žaloby podané na Atari.