Právníci Nintenda si mohou připsat další vítězství ve válce proti emulátorům. Společnost Tropic Haze stojící za bezplatným softwarem Yuzu ukončuje podporu emulátoru Switch her a Nintendu zaplatí jako odškodné 2,4 milionu dolarů.

Soudní spor je urovnán velice rychle. Nintendo zažalovalo firmu Tropic Haze koncem února/februára. Právníci japonské korporace poukazovali na emulátor ve spojení s hrou The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, která na internet unikla dva týdny před oficiálním vydáním. Pirátské verze dle všeho měla být stažena a spuštěna přes Yuzu přibližně milionkrát.

Původně to vypadalo, že se Tropic Haze bude bránit a hledat argumenty, jak Nintendo chce dokázat, že pirátské verze byly spuštěny právě přes Yuzu. Nakonec si ale najalo právníka, aby vypracoval mimosoudní dohodu. Ta byla v pondělí 4. března/marce podepsána.

Oficiálně se informace na veřejnost nedostaly. Podle OatmealDome na Twitteru přestane Yuzu de facto existovat, bude zastaveno další šíření programu a vyvíjení nástrojů, stejně tak vypnuty oficiální webové stránky emulátoru. Ty má dokonce pod kontrolu dostat Nintendo.

„S Yuzu v ruce nic nebrání uživateli získat a hrát nelegální kopie prakticky jakékoli hry vytvořené pro Nintendo Switch, a to vše bez zaplacení desetníku Nintendu nebo komukoli ze stovek dalších herních vývojářů a vydavatelů, kteří vytvářejí a prodávají hry pro Nintendo Switch,“ uvedli v soudním dokumentu právníci Nintenda. „Ve skutečnosti Yuzu mění obecná počítačová zařízení na nástroje pro masivní porušování duševního vlastnictví děl chráněných autorskými právy Nintenda a dalších.“

Připomeňme, že hra The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom prodala více než 20 milionů kopií.