Trh se mění a s ním i pohled společností. Zářným příkladem je Sony. Před několika lety bychom si těžko představili, že by tahle společnost některou ze svých velkých značek vydala na počítače. Korporace však změnila přístup a na PC postupně uvedla Horizon Zero Dawn, God of War, Days Gone, Spider-Mana nebo kolekci Uncharted. V rozšiřování zážitků na počítačích hodlá pokračovat. Dokonce některé hry od PlayStationu budou mít premiéru současně na konzolích PlayStation a PC.

Než se začnete radovat, tak singleplayerové tituly budou nejméně rok exkluzivní pro konzole PlayStation. Až po tomto odstupu je můžeme přivítat na PC. Výjimkou mohou být live service. U nich Sony chce mít velkou komunitu hned při jejich vydání. V tomhle případě by tedy Sony mohla uvést multiplayerové projekty současně na konzole PlayStation a PC. Může to být například připravovaný multiplayerový zážitek ze světa The Last of Us, případně spekulovaný online projekt ze světa Horizon.

Navíc už dříve zástupci Sony připustili, že on-line hry by mohly být v den vydání dostupné také v předplatném PS Plus.

To jde ruku v ruce se záměrem uvést do března 2026 až 12 live service titulů. Nemáme se ale bát, v Sony budou i nadále investovat do vývoje příběhových dobrodružství pro jednoho hráče. Zároveň ale chtějí posílit expanzi na PC a mobilních zařízeních.

„Některé z našich největších singleplayerových titulů pro jednoho hráče jsou zároveň našimi nejziskovějšími hrami,“ uvedl Herman Hulst, šéf PlayStation Studios, v rozhovoru pro Reuters s tím, že dochází k diverzifikaci, ale zůstávají věrní hrám pro jednoho hráče.

„Máme historii a pověst tvůrců těchto neuvěřitelných příběhově orientovaných her pro jednoho hráče, jako jsou The Last of Us a Horizon a nacházející God of War Ragnarök,“ pokračoval Hulst a dodal, že mnoho předních vývojářů v Sony chce i nadále vytvářet tyto typy zážitků.

A co se týče minulé generace, tak Hulst nevylučuje, že by ještě nějaká hra po letošním God of War Ragnarök nemohla vyjít na PlayStation 4.

„Rozhodně nechceme zapomínat na miliony aktivních hráčů na PS4 a chceme zajistit, aby pro ně byly k dispozici skvělé hry. Vyhodnocujeme to případ od případů.“

INVESTICE DO FROMSOFTWARE

Sony nedávno investovala do FromSoftware a od Kadokawa Corporation koupila 14,09 procenta tohoto známého japonského studia.

Menšinový podíl u autorů Elden Ringu, Dark Souls a Bloodborne byl učiněn s ohledem na vývoj her. Z tohoto pohledu můžeme v budoucnu očekávat nějakou exkluzivitu na PlayStation.

Není vyloučeno, že by divize PlayStation Productions nemohla zkoumat i další možnosti. Tahle divize se zaměřuje na adaptace značek PlayStationu pro filmy a televizní seriály.

PlayStation Productions ve spolupráci s HBO připravuje seriál The Last of Us. Projekt bude mít premiéru v příštím roce. Ve spolupráci s Amazonem zase vzniká seriál God of War a film Gran Turismo pod vedením režiséra snímku District 9.