Lara Croft byla zvolena nejikoničtější herní postavou. Sympatická archeoložka a hlavní hrdinka série Tomb Raider byla korunovaná britskou akademií filmového a televizního umění. O pořadí rozhodla anketa, ve které hlasovalo více než 4000 lidí z celého světa.

„Nejikoničtější na Laře Croft je to, že je hlavní ženskou postavou ve videohře. Je ztělesněním dívčí síly a posílení postavení žen. Je v popředí, je to dobrodruh,“ řekla Shelley Blond, herečka, která propůjčila hlas původní Laře, v rozhovoru pro BBC.

Lara Croft je rozhodně významnou herní postavou, která má silnou fanouškovskou základnu a řadí se mezi první videoherní postavy, které se podařilo úspěšně adaptovat na filmové plátno. Najdou se ale pochopitelně kritici, kterým se nelíbí, že je sex symbolem. Její videoherní vyzyvatel Nathan Drake ze série Uncharted od PlayStationu je také v seznamu, na dvacátém místě.

Hrdinka Tomb Raider, která se poprvé objevila v roce 1996, porazila velice populárního Maria a Agenta 47 ze série Hitman. Mario je pravděpodobně nejstarší postavou na tomto seznamu, maskot Nintenda baví hráče všech věkových kategorií již od roku 1981. Z mého pohledu je překvapivé umístění nájemného zabijáka. Na stupních vítězů bych čekal spíše ježka Sonica.

Do seznamu se dostaly i nové postavy, jako je Arthur Morgan z Red Dead Redemption 2, Ellie z The Last of Us nebo dvojice Shadowheart a Astarion z Baldur’s Gate 3.

Kdy se setkáme s Larou Croft? V britském studiu Crystal Dynamics za podpory Amazonu vzniká nové videoherního dobrodružství. Nedávno se objevil artwork, který naznačoval, jak může nová Lara Croft vypadat. Kromě toho Amazon chystá nový film a seriál, zatímco od Netflixu se dočkáme animovaného seriálu Tomb Raider: The Legend of Lara Croft.

Takhle vypadá celé pořadí:

  1. Lara Croft, Tomb Raider
  2. Mario, Super Mario
  3. Agent 47, Hitman
  4. Sonic the Hedgehog, Sonic
  5. Sackboy, LittleBigPlanet
  6. Pac-Man, Pac-Man
  7. Link, The Legend of Zelda
  8. Master Chief, HALO
  9. Kratos, God of War
  10. Shadowheart, Baldur’s Gate 3
  11. Arthur Morgan, Red Dead Redemption 2
  12. Pikachu, Pokémon
  13. Steve, Minecraft
  14. Solid Snake, Metal Gear Solid
  15. Crash Bandicoot, Crash Bandicoot
  16. Cloud Strife, Final Fantasy VII
  17. Astarion, Baldur’s Gate 3
  18. Kazuma Kiryu, Yakuza
  19. Ellie Williams, The Last of Us
  20. Nathan Drake, Uncharted