Aktualizace: Oproti víkendu je situace lepší, ale nadále část hráčů nemůže hrát své zakoupené hry v digitální verzi. Microsoft zmírnění problémů, které se objevily o víkendu, očekává v nejbližších dnech.

Odborníci v americké společnosti připravují aktualizaci systému, která má problémy řešit. Jak? To už Microsoft nespecifikoval. Hráči věří ve vypnutí protipirátské ochrany.

PŮVODNÍ ZPRÁVA (9. 5. 13:51)

O víkendu provázely síť Xboxu problémy, které ovlivnily spuštění her na konzolích Xbox i hraní přes Xbox Cloud. Podpora informovala o problémech v pátek 6. 5. večer, poté v sobotu ráno, a nakonec v sobotu večer.

Problémy neovlivnily pouze multiplayer, nýbrž také hraní singleplayerových her, které si hráči koupili v digitální verzi. Kvůli nedostupným serverům nedokázala konzole ověřit, že hra je skutečně přiřazena k danému účtu. Některé dokonce trápily nejrůznější chyby, které se objevovaly pouze na nejnovější generaci konzolí, tedy na Xboxu Series X a Xboxu Series S. Část z nich má přetrvávat i v pondělí dopoledne.

Zdá se, že problémy ovlivnily více hráče mimo Evropu, hlášeny jsou zejména ze Severní Ameriky.

ČAS NA ZMĚNU PROTIPIRÁTSKÉ OCHRANY?

Hráči kritizují nejen rozsáhlejší výpadky sítě Xboxu, ale také protipirátskou ochranu americké společnosti a požadují po Microsoftu změny. Ty by měly vést ke změnám ve fungování DRM, aby mohli hráči své digitální hry spustit na konzoli i v době, kdy nefungují servery, případně se nemohou připojit k internetu.

„Výpadky konzole Xbox jasně ukázaly, že je třeba něco změnit v DRM politice. Hry, které jsou stažené do mé konzole, by měly po omezenou dobu fungovat bez ověření na serverech. Doufejme, že se nám dostane nějakého vyjasnění a řešení, abychom se tomuto problému příště vyhnuli,“ postěžoval si streamer Parris Lilly.

Jez Corden z WindowsCentral si všimnul jiné věci. Podle něj je dost možné, že různí vydavatelé vyžadují, aby Xbox prováděl různé úrovně kontroly DRM u konkrétních her.

Ostatní mezitím radí, že v případě výpadku internetu, případně serverů může k obnově přístupu k zakoupeným digitálním hrám pomoct úplný restart konzole.

To Gene Park z Washington Postu to vzal pěkně od podlahy a napsal: „Představte si, že si nemůžete přečíst knihu, protože sídlo nakladatelství hoří někde v Anglii. Je šílené, že nemohu hrát tituly, které jsem si koupil, protože se nemohou dostat k infrastruktuře a opravit ji.“

Co problém způsobilo? Náznaky ukazují na spuštění Fortnite prostřednictvím Xbox Cloudu, díky němuž mohou battle royale hit od Epicu bezplatně hrát i majitelé zařízení s operačním systémem iOS.