A je to tu. Nadešel čas onoho období. Toho herního svátku, oslavy videoher, akcí, konferencí, oznámení a všechno s nimi spojeného. Letos to ovšem bude vypadat zásadně jinak, než jsme zvyklí v podstatě odjakživa.

Místo jedné masivní výstavy v podobě losangelské E3 trvající jenom pár dnů, nás čeká více než 20 různých, jednotlivých akcí, streamů a festivalů, které nás budou zásobovat novinkami po dobu celého června/júna a července/júla.

  • 9. 6. (18:00) - Destiny 2: The Next Chapter
  • 10. 6. - 25. 6. - Summer of Gaming
  • 11. 6. (22:00) - PlayStation 5: Future of Gaming
  • 13. 6. až 15. 6. (18:00) - Guerrilla Collective
  • 13. 6. - Paradox Insider
  • 13. 6. (20:00) - PC Gaming Show 2020
  • 13. 6. (23:00) - Future Games Show
  • 16. 6. (18:00) - Upload VR Showcase
  • 16. 6. až 22. 6. - Steam Game Festival
  • 19. 6. (01:00) - EA Play 2020
  • 22. 6. (17:00) - Developer Showcase #1
  • 23. 6. (18:00) - New Game+ Expo 2020
  • 24. 6. - Marvel's Avengers: War Table 
  • 25./26. 6. - Night City Wire (Cyberpunk 2077)
  • 7. 7. (19:00) - Nacon Connect
  • 12. 7. (21:00) - Ubisoft E3 2020
  • 20. 7. - Developer Showcase #2
  • Červenec/júl - Xbox 20/20 First-Party Games Showcase
  • 27. 8. až 29. 8. - Gamescom 2020: Daily Show
  • ??? - Devolver Digital

9. 6. V 18:00 - DESTINY 2: THE NEXT CHAPTER

Studio Bungie se v 18:00 pochlubí novinkami o budoucnosti své hry Destiny 2.

10. 6. - ZAČÁTEK SUMMER OF GAMING

V aktuální chvíli to vypadá, že zcela nejnabitější program bude mít festival Summer of Gaming od IGN. Ten je totiž rozdělen hned na sedm dní a má nabídnout spoustu oznámení nových her a bližší pohledy na již oznámené hry. Chybět nemají ani první gameplay záběry z remaku Mafie! Za pozornost také stojí den šestý a rozhovor a gameplay deep-dive s neoznámeným studiem. V redakci si rozhodně přejeme, aby to bylo FromSoftware s jejich Elden Ring.

Den první (10. 6. ve 22:45):

Werewolf: The Apocalypse (trailer), Blankos Block Party (trailer + gameplay), Mortal Shell (představení), Observer: System Redux (deep-dive), Samurai Jack: Battle Through Time (gameplay), Spellbreak (oznámení, gameplay, rozhovor a trailer)

+ Oznámení 3 her

Den druhý (11. 6. ve 23:15):

Chivalry 2 (exkluzivní oznámení a trailer), Dual Universe (trailer), Pathfinder: Kingmaker (trailer), Wasteland 3 (trailer), XIII (gameplay trailer), Borderlands 3 (preview DLC Bounty of Blood), The Waylanders (trailer, datum vydání a dojmy), Forgotten City (trailer, gameplay a rozhovor), Iron Oath (trailer, gameplay a rozhovor), Second Extinction (gameplay)

+ Oznámení 2 her (jedna z nich má být oživení staré klasiky)

Den třetí (12. 6 ve 23:50):

13 Sentinels: Aegis Rim (představení), Everspace 2 (alfa gameplay), Guilty Gear Strive (alfa gameplay), Humble Bundle Indies Showcase, Stronghold: Warlord (multiplayerový trailer a datum vydání), Everspace 2 (alfa gameplay a rozhovor), New World od Amazonu (War PvP gameplay a rozhovor), Skater XL (Záběry z Nintendo Switch a rozhovor), Solasta Crown of the Magister (gameplay trailer a gameplay interview), Total War: Troy (gameplay interview), Yakuza: Like a Dragon (gameplay a rozhovor), Blue Fire (preview), Humankind (dojmy)

Den čtvrtý (15. 6. ve 21:30):

Castlestorm 2 (trailer s oznámením data vydání), Ninjala (odhalující trailer), Corepunk (gameplay a rozhovor), Destroy All Humans! (gameplay a rozhovor), MAFIA: DEFINITIVE EDITION (exkluzivní gameplay), Scarlet Nexus (trailer, gameplay a rozhovor), SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom (Early Access stream), Warhammer 40k: Mechanicus (gameplay a komentář)

+ Oznámení 1 hry

Den pátý (18. 6.):

The Falconeer (exkluzivní příběhový trailer), Drake Hollow (exkluzivní gameplay trailer a oznámení), Fallout 76 (DLC Roadmapa), Remnant: From the Ashes (gameplay a intervie) a oznámení nové hry.

+ Oznámení 1 hry

Den šestý (24. 6.):

Oznámení nové hry, Cartel Tycoon (exkluzivní odhalení), Dreamscaper (exkluzivní gameplay), Shadow Arena (představení nového hrdiny), Sherlock Holmes: Chapter One (exkluzivní pohled do zákulisí vývoje), exkluzivní gameplay z neoznámené hry a exkluzivní gameplay z BioMutant.

Den sedmý (25. 6.):

Gameplay a interview Torchlight III, CD Projekt RED livestream

11. 6. VE 22:00 - PLAYSTATION 5: FUTURE OF GAMING

PlayStation 5: Future of Gaming od Sony se měla původně uskutečnit 4. 6. ve 22:00, ale byla odložena na 11. 6. Společnost láká, že nám ukáže první hry pro PS5, které vyjdou současně s konzolí.

Spekuluje se o očekávaném pokračování RPG akce Horizon: Zero Dawn, zejména díky tweetu z oficiálního účtu hry.

Na internetu se také šušká o pokračování God of War a Marvel's Spider-Man. Pak tu máme studio Bluepoint Games. Autoři předělávek Shadow of the Colossus a Uncharted: The Nathan Drake Collection pro PS5 chystají nějaký remake/remaster oblíbené, leč zapomenuté hry. Ve velkém se mluví o návratu Demon's Souls. A co teprve nové Gran Turismo?

Každopádně by svou pozornost měly získat nejen first-party hry (ty od Sony), ale i jiných vývojářů/vydavatelů.

13. 6. AŽ 15. 6. VŽDY V 19:00 - GUERRILLA COLLECTIVE

Guerrilla Collective je zaměřena na nezávislé tituly. Co všechno můžeme od Guerrilla Collective očekávat zatím nevíme. S jistotou víme akorát to, že se nám více ukáže Baldur's Gate 3 od Larian Studios. Mezi partnery akce najdeme mj. například Funcom, Paradox Interactive, Rebellion (že by představení prokecnutého Sniper Elite 5?) nebo SEGA.

13. 6. VE 20:30 - PARADOX INSIDER

Přímo v rámci Guerrilla Collective nás také čeká Paradox Insider, konference zaměřena na Paradox Interactive a jejich tituly. Tady bychom očekávali konečně představení akčního RPG titulu Werewolf: The Apocalypse od studia Cyanide, nový pohled na Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2 a dojít může i na nové Cities nebo Prison Architect.

13. 6. VE 20:00 - PC GAMING SHOW 2020

Také ostartuje letošní PC Gaming Show. Tedy tisková konference zaměřena téměř exkluzivně na PC hry. Oficiálně a s jistotou víme především to, že by se nám zde měl poprvé ukázat remake Mafie. Očekáváme ovšem jenom trailer; údajné exkluzivní gameplay záběry se totiž mají objevit během výše zmíněného pátého dnu Summer of Gaming.

Nicméně, přislíbeny jsou společnosti Intel, Epic Games, Tripwire Interactive, Frontier, Merge, Humble Bundle, Guerrilla Collective nebo Perfect World. Ukázat by se mohl i Microsoft se svými hrami od Xbox Game Studios, které si najdou cestu na PC.

13. 6. VE 23:00 - FUTURE GAMES SHOW

Další náhradou za E3 je Future Games Show 2020 od magazínu GamesRadar, která představí různé hry a ukáže nové gameplay záběry. Na akci máme vidět více než 30 různých her od společností jako Curve Digital, Deep Silver, Devolver Digital, Hi-Rez Studios, Merge Games, Raw Fury, Red Thread Games, Square Enix, Team17, TeamKill Media, tinyBuild a Walkabout Games. Od všech se máme dozvědět vzrušující zprávy, včetně titulů pro PS5 a Xbox Series X. Hosty budou Nolan North a Emily Rose.

16. 6. V 18:00 - UPLOAD VR SHOWCASE

Novinky ze světa virtuální reality se dozvíme v rámci spojení UploadVR a IGN. Vše bude ve stylu Nintendo Directu a slibováno je představení více než 20 VR her. Novinky mají být od některých z největších VR vývojářů, jako jsou Fast Travel Games a Cloudhead Games, a prostor dostanou i menší tituly. Pokud vše půjde dle plánu, má dojít i k představení jednoho nebo dvou nových studií.

16. 6. AŽ 22. 6. - STEAM GAME FETIVAL

Náhradu za E3 má i populární Steam. V rámci Steam Game Festival si budete moci zdarma vyzkoušet celou řadu her. Mezi nimi bude i Microsoft. Každá z představených her by měla vyjít nejpozději do příštího léta.

19. 6. V 01:00 - EA PLAY 2020

Společnosti Electronic Arts se v poslední době nedaří tolik zaujmout. Anthem zklamal, Need for Speed je tak nějak pořád stejné a sportovní hry se staly tradicí. Jedinou významnou novinkou loňského roku byl titul Star Wars Jedi Fallen Order od Respawnu. Ten se vážně povedl a ukázal EA, že i singleplayerové hry mohou uspět. Doufejme, že si to v EA uvědomili a ukážou nám zajímavé hry. Dojít by mohlo i na nový Battlefield, jenž je potvrzen na příští rok, stejně tak na novinky pro Apex Legends či oznámení FIFA 21.

22. 6. V 17:00 - DEVELOPER SHOWCASE #1

První část speciální konference pod taktovkou organizátorů Day of the Devs a The Game Awards. Uvidíme nadcházející nezávislé tituly i větší hry.

23. 6. V 18:00 - NEW GAME+ EXPO 2020

SEGA, Koei Tecmo, Nis America a několik dalších japonských a amerických společností pořádá vlastní digitální show. Během té se pochlubí se svými plány a hrami na další měsíce a možná i roky.

24. 6. - MARVEL'S AVENGERS: WAR TABLE 

První z několika plánovaných streamů, při kterých nám Square Enix a Crystal Dynamics odhalí více z připravované akční adventury Marvel's Avengers, včetně nových gameplay záběrů, příběhových misí a ukázky kooperace.

25./26. 6. - NIGHT CITY WIRE (CYBERPUNK 2077 EVENT)

Na tenhle den čekají všichni fanoušci Cyberpunku 2077. Polský CD Projekt RED ukáže nové gameplay záběry z očekávaného akčního RPG titulu v rámci Night City Wire eventu. Určitě to bude výživná ukázka, jež nás ještě více navnadí na září, kdy Cyberpunk 2077 s českými titulky vyjde na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Zatím ale přesně nevíme, kdy se akce uskuteční. Oznámeno bylo jenom datum bez konkrétního času, které může v závislosti na časové zóně spadat na 25. nebo 26. 6. Původním datem bylo 11. 6., akce ovšem byla odložena.

7. 7. V 19:00 - NACON CONNECT

Vydavatelská společnost Nacon (dříve Bigben) bude mít také vlastní digitální tiskovou konferenci, při které nás čekají nová oznámení, exkluzivní gameplay záběry a mnoho dalšího. Jistotou je přítomnost her Werewolf: The Apocalypse – Earthblood a WRC 9.

12. 7. VE 21:00 - UBISOFT E3 2020

Plnohodnotná digitální show francouzského vydavatele se uskuteční až v červenci. Jistotou je Assassin's Creed Valhalla (snad už konečně s gameplay záběry) a odhalení dosud nepředstaveného titulu (dle nás půjde o Far Cry 6). Ukázat by se ale měla i hackerská akce Watch Dogs Legion, akční adventura Gods & Monsters, strategie The Settlers, kooperativní akce Rainbow Six Quarantine nebo sportovní Roller Champions.

20. 7 - DEVELOPER SHOWCASE #2

Druhá část speciální konference pod taktovkou organizátorů Day of the Devs a The Game Awards. Uvidíme nadcházející nezávislé tituly i větší hry.

ČERVENEC/JÚL - XBOX 20/20 FIRST-PARTY GAMES SHOWCASE

V červenci nadejde také den pro příznivce Xboxu a Windows 10. Microsoft se po vlažně přijaté prezentaci third-party her pochlubí tituly, které vytváří početný zástup týmů spadající pod Xbox Game Studios. S jistotou bychom měli vidět Halo Infinite a Senua's Saga Hellblade 2. O pozornost by se ale měli přihlásit i Playground Games. Tvůrci série Forza Horizon pracují na neoznámeném RPG (údajně Fable). Očekáváme i představení nové Forzy Motorsport a jsme zvědaví na projekty od nového studia The Initiative, Obsidian Entertainment (The Outer Worlds), Undead Labs (State of Decay), inXile Entertainment (Wasteland), Double Fine (Grim Fandango), Compulsion Games (We Happy Few) či World's Edge (Age of Empires).

??? - DEVOLVER DIGITAL

Společnost Devolver Digital se proslavila svými šílenými a vtipnými tiskovými konferenci. I letos můžeme od ní něco podobného čekat, zatím ale neznámé přesné datum události. Firma na letošek plánuje hry Serious Sam 4, Sludge Life, Enter the Gungeon: House of the Gundead, Fall Guys: Ultimate Knockout nebo Disc Room. Bez data vydání jsou Eitr, Paradise Never a Weird West.

27. 8. AŽ 29. 8 - GAMESCOM 2020: DAILY SHOW

Tradiční Gamescom v německém Kolíně nad Rýnem koncem srpna nahradí digitální událost. 27. srpna se uskuteční slavnostní zahajovací ceremoniál, který uzavře Summer Game Fest 2020. Akci bude moderovat známý Geoff Keighley a slibuje světové premiéry i novinky z nezávislé scény. Na další dny je naplánována denní show, která nabídne shrnutí informací a produkty od společností a partnerů. Těšit se tak můžeme na rozhovory s různými vývojáři. Příznivce nezávislých titulů pak bude jistě zajímat 29. srpna, zatímco poslední den slibuje Best of Show.