Nový menší a lehčí model konzole PlayStation 5, kterému se neoficiálně přezdívá Slim, byl detailně porovnán se starým. YouTubeři porovnali nejen vnějšek, ale také vnitřek a upozorňují na drobné detaily v jednotlivých verzích.

Můžeme vidět, že jednotlivé komponenty byly zmenšeny. Začíná to menším ventilátorem, pokračuje změnou pozice slotu SSD a končí výměnou menších komponent, jako je řadič SSD.

Dle Sony je konzole o více než 30 % menší a štíhlejší o 18 %, respektive 24 % v případě digitální edice. Při porovnání ale tolik rozdíly vidět nejsou. PS5 Slim je o téměř 800 gramů lehčí v případě digitální edice a 700 gramů u modelu s Blu-ray mechanikou.

Budoucí majitele nejvíce zajímá systém chlazení. Ten byl mírně zmenšen a je jinak uspořádán. To je možné díky menšímu čipu, jenž produkuje méně tepla. Jinak nadále používá chlazení kapalným kovem. Teploty jsou velmi podobné. Při dlouhodobém testu bylo u PS5 Slim naměřeno 62 až 64 stupňů, zatímco u starého modelu to bylo mezi 60 až 63 stupni.

Horní panely mají lesklou povrchovou úpravu. Naproti tomu část s diskovou Blu-ray mechanikou má matný povrch. Podobně to je u původní PS5. Vyjmutí mechaniky jde bez jakéhokoli nářadí, mechanika je k základní desce připojena jediným konektorem. Naopak k přidání SSD (nově v základu 1 TB, předtím 825 GB) je nadále zapotřebí šroubovák.

Pokud budete kupovat PS5 Slim v digitální edici a později přikoupíte Blu-ray mechaniku, tak je nutné konzoli připojit k internetu, aby se stáhla aktualizace, která umožní používat mechaniku.

Pokud se vám nechtějí utrácet další peníze za nový stříbrný vertikální stojan, tak PlayStation 5 Slim je poměrně stabilní i bez něj. Kritizována je nová horizontální základna, která je plastová.

Nový model konzole se začne ve Spojených státech amerických prodávat od 10. 11. letošního roku a bude dostupný ve dvou balíčcích, v jednom bude Call of Duty: Modern Warfare 3, v druhém Marvel’s Spider-Man 2. V následujících měsících se má dostat do Evropy a postupně nahradit současné modely.