Nedávno jsme psali o nových přírůstcích do kolekce Nintendo Switch Online, včetně západní premiéry hry The Mystery of Atlantis. V podobném duchu můžeme psát o dalších hrách, které se po desítkách let dostaly mimo hranice Japonska. Jde o první tři díly série Densetsu no Starfy, roztomilých skákaček s důrazem na pohyb pod vodou. Původně vyšly na Game Boy Advance.

Hráč se chopí hvězdy Starfyho, prince nebeského království Pufftop, který je z nebes svržen do vody. Za pomocí obyvatel moře se tak vydává na cestu zpátky do oblak. Bohužel, děje si moc neužijete, pokud neumíte japonsky, hry zůstávají nepřeložené. Fanouškovskou základnou se tak ozývají hořkosladké reakce. Zatímco plno hráčů má radost ze Starfyho návratu, nejeden z komentátorů na Redditu píše, že bez lokalizace je hry takřka nemožné dokončit, protože neporozumíte tomu, co po vás postavy budou chtít – nejde o přímočarou skákačku.

Nintendo se před lety vyjádřilo, že Densetsu no Starfy je až příliš japonské pro lokalizaci, a i to může být důvodem, proč se k nám hry dostávají až nyní a jen v japonštině. Pouze poslední, pátý díl vyšel lokalizovaný na Západě, The Legendary Starfy pro Nintendo DS. Starfy se také objevil v některých dílech Super Smash Bros, jako trofej.

Vývojářským studiem, které stojí za Densetsu no Starfy, není Nintendo, nýbrž TOSE. Nintendo bylo vydavatelem, o copyright se tyto dvě firmy dělí. V sérii je celkem pět dílů, na Západě tedy chybí už jen čtvrtý díl, který značil Starfyho příchod na Nintendo DS. Původní trilogii si může zahrát každý, kdo si kromě Nintendo Switch Online předplácí i Expansion Pack.

Nintendo před několika dny oznámilo mysteriózní horor Emio. „Nemůžete jen tak oznámit horor, který se zabývá domácím násilím a sebevraždami a potom říct že vydáte Starfyho na Nintendo Switch Online,“ glosuje jeden z komentátorů na YouTube.