Microsoft se podělil o své finanční výsledky za první tři měsíce letošního roku. Odráží se v nich největší akvizice, jakou kdy herní průmysl zažil. Díky připojení Activisionu Blizzard King do rodiny Xboxu vzrostly meziročně příjmy z her o 51 %, zatímco příjmy z obsahu a služeb pro Xbox vzrostly o 62 %.

Z tohoto pohledu může být Microsoft spokojen. Nadále se však propadá zájem o konzole Xbox. Příjmy z hardwaru Xbox jsou totiž meziročně horší o 31 %. Celkově příjmy Microsoftu za čtvrtletí dosáhly na 61,9 miliardy dolarů a překonaly očekávání společnosti. Firma očekává další růst, zejména s ohledem na připravované hry a přidání starších titulů Activisionu Blizzard do Xbox Game Passu. Zatím je v předplatném dostupné Diablo 4. U něho hráči díky službě nahráli více než 10 milionů hodin.

První měsíce tohoto roku byly totiž poklidné. Ty velké tituly se teprve chystají, včetně Indiana Jones and the Great Circle od MachineGames, Avowed od Obdisianu, Senua's Saga Hellblade 2 od Ninja Theory nebo nové Call of Duty. Na něm dle všeho dělá studio Treyarch.

Díky akvizici Activisionu Blizzard King je Xbox nejlepším vydavatelem na PlayStationu. Přispělo k tomu také uvedení her Pentiment, Hi-Fi Rush a Grounded na konzole od Sony. Navíc se blíží pirátské dobrodružství Sea of Thieves.

„Rozšiřujeme naše hry na nové platformy a poprvé vydáváme čtyři oblíbené hry našich fanoušků na Nintendo Switch a Sony PlayStation,“ řekl investorům Satya Nadella, šéf Microsoftu. „Na začátku tohoto měsíce jsme měli sedm her v první pětadvacítce nejprodávanějších her v obchodě PlayStation Store, což je více než kterýkoli jiný vydavatel,“ pochlubil se.

Analytici očekávají, že Microsoft bude ve vydávání her od Xboxu na PlayStation a Nintendo pokračovat. Cílem společnosti je údajně proměna ve vydavatelství, které bude dělat radost hráčům na všech platformách. Současně ale Microsoft má nadále chystat nový Xbox.