Microsoft u nadcházející generace konzolí zvolil vskutku netradiční strategii. Xbox Series X nebude mít žádné vlastní exkluzivity, hry od Xbox Game Studios budou vycházet také na počítače s operačním systémem Windows 10 a po dobu dvou let i na Xbox One. Do toho americké společnosti nezáleží na tom, kolik se prodá kusů nového hardwaru.

Phil Spencer, šéf herní divize v Microsoftu, řekl, že jejich cílem není prodat více konzolí než Sony nebo Nintendo. Pokud by chtěli v prodejích PlayStation 5 nebo Nintendo Switch porazit, tak by nevydávali své hry na PC. Myšlenka Microsoftu je prostá. Značka Xbox je mnohem víc než konzole a hraní by mělo být bez omezení.

„Kdyby bylo naší strategií prodat více konzolí než Sony a Nintendo, nevydávali bychom naše hry na PC, nevydávali bychom je na Xbox One, neudělali bychom xCloud a neumožnili lidem hrát hry na jejich telefonech,“ prohlásil Spencer v podcastu Animal Talking.

Microsoft se podle Phila Spencera snaží budovat zážitek kolem hráčů. Z této iniciativy vzniklo předplatné Xbox Game Pass, xCloud i možnost zahrát si first-party exkluzivity na různých platformách. Důležité pro ně je, aby měli skvělé hry.

Už víme, že Xbox Series X se na trh podívá v průběhu listopadu/novembra letošního roku. Sílí náznaky, že to bude 6. 11. 2020. Mezitím se horlivě diskutuje o ceně. Na jedné straně slyšíme, jak je Microsoft připraven svou novou konzoli dotovat a prodávat ji tak výrazně levněji. Nyní se ale zdá, že by Xbox Series X mohl stát 599 dolarů/eur. Tuhle částku slyšela Alanah Pearce (bývalá novinářka IGN) od svého zdroje, zaměstnance jednoho obchodu.

Zajímavé je, že by to opravdu mohla být prodejní cena konzole. Nedávno se totiž objevila reklama na Monster Energy s Halo Infinite. Zákazníci energetického nápoje mohou vyhrát 200 kusů Xboxu Series X a všechny ceny mají hodnotu 119 998 dolarů. Když vynásobíme 200 kusů částkou 599, tak dostaneme 119 800. Náhoda?

Kolik by Xbox Series X stál u nás? My bohužel musíme počítat částku z eur. Při aktuálním kurzu by to bylo necelých 16 tisíc korun. K tomu je ale nutné připočítat další náklady jako je DPH nebo marže obchodníkům.

Dodejme, že u konkurenčního PS5 se mluví o ceně 499 dolarů/eur. O stejné ceně se mluvilo i v souvislosti s Xbox Series X a nesmíme zapomínat, že dle neoficiálních informací chystá Microsoft ještě Xbox Series S, méně výkonnou a levnější verzi next-gen konzole.