Microsoft se pochlubil svými finančními výsledky za poslední tři měsíce roku 2023. Americká společnost může být se svou videoherní divizí spokojena. Příjmy z her díky Activisionu Blizzard King do konce roku 2023 vzrostly o 49 %. Ještě lépe jsou na tom příjmy z obsahu a služeb, které jsou o 61 % lepší.

Někteří automaticky píšou, že si raketově polepšilo předplatné Xbox Game Pass, ale s největší pravděpodobností se o takto značný nárůst postaraly příjmy vydavatele Call of Duty, Diabla a mobilních hitů, včetně Candy Crush. Z toho důvodu je těžké určit, jak si vedl samotný Game Pass. Bohužel nemáme k dispozici ani aktualizovaný počet předplatitelů. Naposledy bylo v lednu 2022 uváděno 25 milionů. To už jsou dva roky.

Nepomohou nám ani slova šéfa Microsoftu. Satya Nadella akorát potvrdil, že celá divize má více než 200 milionů aktivních uživatelů měsíčně, což je rekordní počet. Ale i tady musíme nově zahrnout Activision Blizzard King.

„V tomto čtvrtletí jsme dosáhli historických rekordů v počtu měsíčních aktivních uživatelů na Xboxu, PC a mobilních zařízeních s více než 200 miliony aktivních uživatelů měsíčně, včetně Activision Blizzard King. Díky naší akvizici jsme do našeho ekosystému přidali stovky milionů hráčů, čímž jsme si uvědomili naši ambici oslovit více hráčů na více platformách,“ řekl Nadella.

Co se týče letošního roku, tak Nadella dodal, že nikdy nebyli tak nadšeni. Oficiálně letos vyjde Senua's Saga: Hellblade II, Avowed, Indiana Jones and the Great Circle nebo Ara: History Untold.

Zpět k čerstvým výsledkům. Prodej konzolí je lepší pouze o 3 %. Microsoft během svátečního období měl řadu propagačních akcí, kdy se snažil nalákat ke koupi Xboxu Series X a Xboxu Series S. Prodej hardwaru celého Microsoftu hlásí opět propad, tentokrát o 9 %. Dle vedení je to lepší, než se původně očekávalo. Tržby z prodeje OEM systému Windows vzrostly o 11 % a příjmy ze zařízení poklesly o 9 %.

Díky akvizici vydavatele Call of Duty a Diabla se příjmy herní divize u Microsoftu poprvé dostaly nad operační systém Windows. Příjmy z her jsou 7,11 miliardy dolarů, u Windows je to 5,26 miliardy dolarů, 13,47 miliardy dolarů má Office a cloudové služby a 23,95 miliardy dolarů serverové produkty a cloudové služby.

Microsoft za druhé čtvrtletí svého fiskálního roku 2024 (to jsou poslední tři měsíce roku 2023) dosáhl tržeb ve výši 62 miliard dolarů a čistého zisku 21,9 miliardy dolarů. Příjmy vzrostly o 18 % a čistý zisk se zvýšil o 33 %.

Zajímavá je ještě jedna věc. Microsoft ve finanční zprávě uvedl, že akvizice Activisionu Blizzard King stála 75,4 miliardy dolarů. Původně bylo uváděno 68,7 miliardy dolarů.

Připomeňme, že minulý týden Microsoft oznámil propouštění 1900 lidí ze své videoherní divize, včetně mnoha zaměstnanců z Activisionu a Blizzardu.