Microsoft to s podporou počítačových her myslí vážně. Důkazem je záměr drasticky snížit svůj příjem z prodeje her v Microsoft Store a dát více peněz vývojářům a vydavatelům.

Americká společnost dosud za prodej her v Microsoft Store vývojářům a vydavatelům vyplácela 70 % příjmů. Provize tedy činila 30 % stejně jako v případě populárního Steamu. Od 1. 8. letošního roku bude tento příjem snížen na 12 %. Vývojáři a vydavatelé za prodej her a dalších položek v Microsoft Store budou dostávat 88 % z ceny. Stejný podíl nabízí Epic Games Store, který se rozhodl bojovat se Steamem.

Microsoft ve své nové strategii Steam nezmiňuje, stejně tak nezmiňuje PlayStation Store nebo Apple App Store, kde je také nastaven podíl 70/30 z prodeje. Místo toho Microsoft píše, že větší příjmy pro vývojáře znamenají, že budou moci nabídnout více her většímu počtu hráčů a dosáhnout většího komerčního úspěchu.

Přečtěte si také: Herní divize Microsoftu má meziročně o polovinu větší tržby

„Jedná se o součást našeho závazku umožnit každému tvůrci PC her dosáhnout více,“ uvedl Matt Booty, vedoucí Xbox Studios, v tiskové zprávě a dodal, že plánují různá vylepšení klienta svého digitálního obchodu.

Podíl na příjmech z digitálních obchodů je častým tématem diskuzí mezi vývojáři. Zrovna dnes byl zveřejněn průzkum Game Developers Conference. V něm se ukázalo, že pouze 3 % z více než 3000 dotázaných vývojářů si myslí, že podíl na příjmech 30/70 v digitálních obchodech je oprávněný. Loni to bylo 6 %.

Změny podílu neznamenají, že Microsoft přestane své hry vydávat na Steamu. Loni se Phil Spencer, šéf Xbox divize, zavázal, že jejich first-party hry pro PC budou dostupné na Steamu i Microsoft Store. Cílem společnosti je umožnit hraní her co největšímu počtu lidí.

Microsoft na počítače v posledních 18 měsících vydal řadu her, včetně Age of Empires II a III DE, Gears Tactics, Wasteland 3, Minecraft Dungeons a Microsoft Flight Simulator.

Pokud se těšíte na Halo Infinite, tak dnes jsme informovali o podpoře hraní napříč platformami i speciálních možnostech PC verze.