Tak jsme se dočkali. Microsoft Flight Simulator obdržel v pořadí čtrnáctou aktualizaci vylepšující herní svět. Tentokrát se vývojáři zaměřili na středovýchodní Evropu a zachycují majestátnost, půvab a kouzlo Česka, Slovenska, Maďarska, Slovinska, Chorvatska a Bosny a Hercegoviny.

„Tento region oplývá historií, architektonickými divy a úchvatnými scenériemi. Země středovýchodní Evropy lákají k prozkoumání z výšky s dosud nevídanou věrností,“ uvádějí autoři v tiskové zprávě.

Letecké snímky z map Bingu využil tvůrčí celek k vytvoření 103 bodů zájmu. 18 v Česku, 15 na Slovensku, 19 v Maďarsku, 15 ve Slovinsku, 23 v Chorvatsku a 13 v Bosně a Hercegovině. Jde o zámky, věže, kostely a další památky, jejichž krásu můžete objevovat ze vzduchu.

Také bylo detailně vytvořeno 10 měst regionu, včetně Prahy, Brna a Plzně. Dále Budapešť v Maďarsku, Lublaň a Maribor ve Slovinsku, Split a Dubrovník v Chorvatsku, Sarajevo a Banja Luka v Bosně a Hercegovině. Jen škoda, že v tomto případě nedošlo na Bratislavu a další velká města na Slovensku. Místo nich si můžeme užívat Tatry a letiště Poprad-Tatry (LZTT). Je tady taky letiště Karlovy Vary (LKKV), letiště Pécs-Pogány (LHPP) v Maďarsku, letiště Zagorje ob Savi (LJZA) ve Slovinsku, mezinárodní letiště Rijeka (LDRI) v Chorvatsku a letiště Prijedor Urije (LQPD) v Bosně a Hercegovině.

Co se památek týče, tak obdivovat můžeme například zámky Hluboká nad Vltavou a Konopiště, řeku Vltavu, hrady Karlštejn a Bouzov, Prahu, Ještěd, přírodní rezervaci Hruboskalsko, Nepomuk a Lednicko-valtický areál. Ze Slovenska Bojnický zámek či Tatry.

Součástí aktualizace jsou ještě tři poznávací lety (Praha, Sarajevo a Budapešť) a tři přistávací výzvy: Kastela (LDSP) v Chorvatsku s Airbusem A320neo, Zagorje Ob Savi (LJZA) ve Slovinsku s Pilatusem PC-6/B2-H4 Turbo Porter a Poprad-Tatry (LZTT) na Slovensku s Airbusem A310-300.

Současně došlo na vydání placeného dodatečného balíčku s místními legendy. V Microsoft Flight Simulatoru můžete mít dva stroje od československých Aero Vodochody. Konkrétně Ae-145 a prototyp Ae-45.

Ae-45 je dvoumotorový užitkový letoun až pro pět cestujících, z toho dva v kokpitu. Svůj první let uskutečnil 21. července 1947 a do výroby byl uveden v roce 1948. Ae-145 je zdokonalenou verzí původního Ae-45, která má přeplňované motory, vylepšenou avioniku a zdokonalené řízení letu. Během let 1947 až 1961 bylo vyrobeno celkem 590 kusů všech variant Aero; 162 z nich byly Ae-145, vyrobené v letech 1959 až 1963.

Microsoft Flight Simulator je dostupný pro PC a Xbox Series X/S. Hra je součástí také předplatného Game Pass.