Co se týče fúze Microsoftu a Activisionu Blizzard, redmondský softwarový gigant dostal k dokončení akvizice zelenou téměř od všech regulátorů. Kromě toho ve Velké Británii. Tamní Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA) má stále obavy z možného narušení konkurenceschopnosti ostatních firem. Microsoft nyní na CMA naléhá, aby zvážila všechny dostupné důkazy.

Microsoft už regulátorům ustupoval dost. CMA měla v dubnu problém s potenciálním rizikem pro trh s cloudovými herními službami, pakliže by byla akvizice dokončena, ale Microsoft odpověděl dohodou s hlavními provozovateli (Nvidia, Boosteroid a další), kterou ukázal, že rozhodně nemá v plánu je vyřadit ze hry. V reakci na to schválila fúzi i Evropská unie, ale povolení od CMA stále nikde.

Společnost stojící za operačním systémem Windows má ale jasno v tom, že CMA nemá důvod akvizici blokovat. Podle Microsoftu by měl britský regulační orgán vzít v úvahu onu zmíněnou cloudovou dohodu, ale také další dostupné materiály, jako například důkazy z případu americké Federální obchodní komise (FTC) nebo smlouvu se Sony o hře Call of Duty, informoval portál The Verge. Právě populární sérii stříleček regulátoři neustále omílali, když se pokoušeli akvizici zablokovat.

Microsoft se má momentálně zaměřovat také na zhotovení konečného návrhu úpravy dohody o fúzi. Ten by byl přizpůsoben obavám CMA a v jeho důsledku by mohl redmondský velikán odprodat svá práva na cloudové hry ve Spojeném království.

Fúze Microsoftu a Activisionu Blizzard měla být dle původní dohody dokončena dne 19. 7. 2023, avšak kvůli probíhajícímu šetření CMA se obě strany dohodly na novém termínu. Čas na dokončení akvizice tedy nyní mají až do 18. 10. 2023. Britský regulační orgán mezitím musí vyslovit své konečné rozhodnutí nejpozději do 29. 8. 2023.

K dnešnímu dni je akvizice schválená na 40 světových trzích, včetně Evropské unie a Japonska.