Microsoft si je svou novou generací Xboxu značně jist. Svědčí o tom jednotlivé detaily, které o Xboxu Series X během posledních čtyř měsíců prozradil, včetně detailních specifik. Sony mezitím udělala prezentaci hardwaru zaměřenou spíše na vývoj a představila nový ovladač nazvaný DualSense.

Na přesné srovnání obou konzolí si musíme ještě počkat. Už ze specifik je ale patrné, že po stránce výkonu na tom bude lépe tým zelených. Microsoft se bude nadále pyšnit nejvýkonnější konzolí na trhu. Tato slova potvrzuje Chris Grannell, který roky pracoval pro Sony. Bývalý vývojář Killzone 2 nebo Wipeoutu v podcastu Dealer – Gaminga řekl, že rozdíl ve výkonu mezi oběma konzolemi je dost velký.

Rozdíl spočívá v počtu výpočetních jednotek (CU). Podle Grannela není PS5 špatnou konzolí, ale z hlediska hardwaru je v mnoha ohledech pomalejší než Xbox Series X. Dotyčný si myslí, že v Sony byli překvapeni z užší spolupráce mezi Microsoftem a AMD. Obě konzole využívají procesor a grafický čip od AMD, avšak Xbox Series X je výkonnější. Sony mohla usnout na vavřínech poté, co si s PS4 podmanila trh.

Rozdíl ve výkonu může být znát zejména u third-party her, které dorazí na obě konzole nové generace. U PS5 možná vývojáři budou muset udělat kompromisy, zejména ve hrách s otevřeným světem a využitím ray tracingu. Xbox Series X bude podle dostupných informací v tomto případě lepší, což má být i důvod, proč Mark Cerny záměrně při své prezentaci vynechal informace o ray tracingu.

Xbox Series X se chlubí výkonem 12 teraflopů, zatímco PlayStation 5 mát výkon 10,28 teraflopů. Ovšem Xbox Series X má ještě dedikovaný hardware pro ray tracing o výkonu více než 13 teraflopů. Momentálně nevíme, zda něco podobného má i PS5.

Ale vše nakonec záleží na hrách. Sony u PS4 generace dokázala vytvořit zajímavé hry, zatímco Microsoft zaspal. Není pochyb o tom, že největší bitva proběhne právě skrz nabízené hry. Nesmíme zapomínat, že Microsoft do své divize Xbox Games Studios dost investoval a koupit několik schopných studií. Na druhou stranu hry pro Xbox Series X budou dostupné i na Windows 10 a nějaký čas budou vycházet ještě i pro Xbox One.

Objevují se také názory, že Microsoft do Xboxu Series X investoval více peněz a je připraven prodávat konzoli pod cenou = dotovat ji a doufat, že prodeje budou natolik dobré, že se jim tenhle plán vyplatí. Šéf Xboxu, Phil Spencer, se nedávno nechal slyšet, že mají plán, který jim umožní porazit konkurenci.

PS5 i Xbox Series X mají vyjít koncem letošního roku – pravděpodobně během listopadu nebo na začátku prosince. Na cenu a další detaily si musíme ještě počkat. Šušká se, že nějaké prezentace budou příští měsíc.