Během zářijové akce State of Play si na své nakonec přišli i příznivci série Metro. Alespoň ti příznivci, kteří holdují virtuální realitě. Dočkali jsme se totiž nového traileru lákajícího na VR střílečku Metro Awakening, který v první řadě odhalil, že spin-off série Metro vyjde už 7. listopadu/novembra letošního roku. Video ale nabídlo také nové podrobnosti o příběhu, jež zahrnují jeden docela zajímavý zvrat.

Samotný trailer i doprovodný článek na oficiálním webu hry odhalil, že hlavní hrdina nového příběhu z tunelů moskevského metra, který byl dosud známý jen jako doktor Serdar, není tak docela novou postavou. Metro Awakening je příběhem o tom, jak se ze Serdara stane Chán (v anglickém překladu Khan), záhadná figura známá z předchozích her i z původních knih z pera Dmitrije Glukhovského, jenž se podílí také na vývoji nové VR střílečky od studia Vertigo Games.

Jelikož Chán patří mezi nejoblíbenější postavy herní i knižní série Metro, dává určitě smysl, aby se hra zaměřila právě na něj. Metro Awakening je přitom zasazené do roku 2028, tedy do doby 15 let po dopadu atomových bomb. Serdar a jeho žena Yana se usadili na stanici Akademičeskaja. Yana ale časem zmizí při snaze následovat hlasy traumatické minulosti, které ji táhnou hlouběji do temných a hrozivých tunelů metra. Serdar se ji proto vydá hledat a vyrazí na cestu, na jejímž konci se z něj stane muž, kterým měl vždy být - Chán. Člověk, jenž vnímá metro jako žijící, dýchající organismus s vlastní duší, myslí a vůlí.

Pro zajímavost, podle mapy moskevského metra, která je součástí původního českého vydání románů Metro 2033, Metro 2034 a Metro 2035, na stanici Akademičeskaja nedaleko jižní hranice Okružní trasy Hanzy vládne organizovaný zločin. Za 5 let se ale mohly poměry v metru změnit a ve hrách je řada věcí jinak než v knihách. Proto neočekáváme, že by se knižní příslušnost Chánovy domovské stanice mohla ve hře nějak výrazně projevit. Třeba nás však tvůrci překvapí.

Určitě ale není překvapením, že se ani VR segmentu nevyhnuly zlozvyky spojené s různými edicemi, předobjednávkovými bonusy a možností hrát hru o pár dnů dříve, pokud si připlatíte. Už nyní si tak můžete předobjednat digitální Deluxe edici ve verzi pro PSVR2 a SteamVR (verzi pro headsety od Facebooku bude možné zakoupit až v den vydání). Ta kromě samotné hry zahrnuje 10% slevu, přístup k digitální VR galerii s koncepty z vývoje a balíček Memories of Polyanka. V něm najdeme skin pro batoh z kůže mutanta známého jako nosalis, nášivku na batoh The Fallen, přívěsek na zbraň s motivem nosalise a rukavice z kostí nosalise.

A co víc, pokud si Deluxe edici předobjednáte, budete moci hrát Metro Awakening o dva dny dříve. Reálné datum vydání hry je tedy 5. listopadu/novembra, a pokud se spokojíte se standardní edicí, musíte počítat s dvoudenním odkladem na 7. listopadu/novembra. za předobjednávku libovolné edice každopádně dostanete ještě balíček Field Medic, jenž obsahuje skin batohu a nášivku na batoh Field Medic, přívěšek na zbraň Metro Teddy Bear a skin rukavic Healing Hands.

Dobrou zprávou alespoň je, že vydavatel Deep Silver hodlá pokračovat v milé tradici jménem česká lokalizace. Každá dosud vydaná hra ze série Metro byla už při vydání vybavena oficiálními českými titulky a dle produktové stránky na Steamu na tom Metro Awakening nebude jinak. Zajímavé ale je, že podle Steamu bude k dispozici pouze anglický dabing, takže pokud jste při hraní předchozích her rádi poslouchali ruštinu, tentokrát si očividně budete muset nechat zajít chuť.

Pokud si předobjednáte Deluxe edici hry ve verzi pro SteamVR a PlayStation VR 2, bude pro vás Metro Awakening k dispozici od 5. listopadu/novembra 2024. Ostatní si budou muset počkat na 7. listopadu/novembra. Od tohoto data bude hra k dispozici také ve verzi pro Meta Quest 2, Meta Quest 3 a Viveport.