Kdo by neznal Maria. Roztomilého chlápka s fešným knírem v modrých montérkách, který se stal maskotem Nintenda a bez debat nejslavnější videoherního postavou. Jsou ale věci, o kterých se tolik nemluví. My jsme ty nejzajímavější vypátrali a u příležitosti premiéry snímku Super Mario Bros. ve filmu vám přinášíme pravdu o zavalitém instalatérovi s červenou čepicí.

KDYBY BYL PEPEK NÁMOŘNÍK, NEBYL BY TESAŘ

Mario se zrodil jako náhrada. Japonský designér Shigeru Miyamoto původně chtěl plošinovku s postavami z Pepka námořníka. Dětmi milovaný Pepek měl bojovat s Blutem a zachránit Olive Oyl. Na ně ovšem nezískal licenci (to se mu podařilo až později), a tak se v roce 1981 zrodila velká hnědá gorila házející sudy, obtloustlý italský tesař s knírem a slečna Pouline, kterou je třeba zachránit ze spárů gorily.

V té době šlo ještě o bezejmenného hrdinu, který byl v anglickém návodu pojmenován jako Jumpman. Miyamoto totiž původně nepředpokládal, že se tesař stane populárním. Chtěl z něho mít takovou postavičku pro všechno, kterou by mohl umístit do jakékoliv hry. Proto mu pracovně říkal Mr. Video.

KDE SE VZAL INSTALATÉR MARIO

Podle rozšířeného příběhu se z „pana videa“ stal Mario během lokalizace Donkey Konga pro americké hráče. V té době se americká pobočka Nintenda zpozdila s nájemným a majitel Mario Segale požadoval, aby společnost zaplatila dluh. Segale se měl v sídle Nintenda objevit zrovna v době, kdy se diskutovalo o jménu pro tesaře. Po ostré hádce, v níž zaměstnanci Nintenda nakonec přesvědčili Sagaleho, že mu zaplatí, se rozhodli pojmenovat postavičku po něm, protože na ně udělal dojem. A tak se zrodil Mario.

Instalatér se z Maria stal až poté, co opustil staveniště s Donkey Kongem a vypravil se na trubkové dobrodružství do kanalizace New Yorku ve hře Mario Bros. z roku 1983. Tesař by v tomhle případě nedával smysl. Tady jsme se seznámili také s jeho dvojčetem Luigim. I když v některých hrách je Luigi popisován jako Mariův mladší bratr.

SLOVNÍ HŘÍČKA

Luigi je sice běžné italské jméno, ale současně také hříčka s japonským slovem Ruiji, které znamená podobný. To je odkaz na to, že Luigi vypadá téměř stejně jako Mario, jen má prohozené barvy. Až v pozdějších verzích je Luigi vyšší a štíhlejší.

MARIO VYSTŘÍDAL 12 POVOLÁNÍ

Za více než 40 let vystřídal Mario mnoho povolání. Už jsme si řekli, že než se stal ikonickým instalatérem, byl tesařem ve hře Donkey Kong. Vidět jsme ho ale mohli také jako doktora rozdávajícího prášky, stavebního dělníka, olympijského sportovce, profesionálního golfistu, fotbalistu, hráče baseballu, tenistu nebo třeba bojovníka. Není tak divu, že se Mario objevil ve více než 255 hrách.

Toho si samozřejmě mohl každý všimnout. My jsme tady ale od toho, abychom odhalili zákulisní detaily. Málokdo už ví, že v první verzi klasické plošinovky Super Mario Bros. byl Mario akčním hrdinou s laserovými zbraněmi. Od tohoto nápadu bylo v pozdější fázi upuštěno, Miyamoto se zaměřil na skákací akci a zbraň vyměnil za ohnivé koule a superneporazitelnost. I když v sérii Mario + Rabbids se hrdinovi do rukou přece jen zbraně dostaly. Takže jsme de facto o nic nepřišli a on také ne.

JINÉ BARVY

Mario měl původně prohozené barvy. Místo ikonických modrých montérek s červeným tričkem a kloboukem měl červené kalhoty a modrý klobouk s modrým tričkem.

Co mu naopak zůstává celou dobu, je jeho ikonický knír a čepice. Původně byly oba prvky vytvořeny kvůli omezení tehdejší 8bitové grafiky, kdy bylo snažší mu dát knír a čepici než vytvářet viditelná ústa a vlasy. Navíc knír zdůraznil nos. Odvážné barvy zase měly přispět k viditelnějším pohybům. 

Řekli byste snad do něj, že je to zloduch nebo že by ublížil mouše? Takový hodný a pracovitý člověk s obrovským talentem.

POČKAT, POČKAT!

No to teda ne, to bych fakt neřekl. Vy tady toho Maria chválíte a mluvíte o něm jako o hrdinovi! V mých očích to je terorista! Vždyť se nad tím impostorem zamyslete!

ZADUPÁVAČ ZVÍŘÁTEK

Už od útlého věku nás Nintendo navádí, ať s tímhle instalatérem skáčeme na želvičky a Goomba houbičky. Zvířátka si chodí v klidu po své domovské planetě a týpek tam pobíhá a skáče všem po hlavách. Vás jako nebudí ten zvuk křupajících krunýřů? A proč je Mario zabíjí, no? Proč? Protože mu stojí v cestě od pomsty a záchrany princezny, do které je zamilován. Kolik tvorů muselo být zbaveno života kvůli lásce? 

A kde je PETMA, když ji pohádková říše potřebuje?

NEBOHÝ YOSHI

A chudák Yoshi, kterého má Mario místo Uberu. A když jde do tuhého, tak se ho Mario nebojí obětovat místo sebe! Všimli jste si, jak z dinosaura chudáčka seskakuje? Prostě ho odkopne jak kus hadru! A když potřebuje, ať za něj Yoshi likviduje nepřátele, tak jej praští po hlavě, až z toho chudáček zelený vyplázne jazyk! Volnost Yohimu! Volnost Yoshimu! 

Tohle nepřípustné chování ovšem praktikuje i k těm nejbližším. Že by se někdy znatelně dělil o slávu s jeho upozaděným bratrem se říct nedá. Nenabídl mu ani kus houby a ani kus princezny. Jen jej využívá. Říkáte si, že díky Mariovi má Luigi i své vlastní série her? Bodejť by ne! Komu by se taky chtělo do strašidelného hradu, když si může užívat slunečnou procházku, jezení hub a okrádat zvířátka o jejich těžce naspořené zlaťáky.

CHUDÁK BOWSER

Nemluvě o Bowserovi. Je to sice Mariův nepřítel, ale to neznamená, že by jej měl krutě zabít. Proč si Mario nebere příklad z Ligy spravedlnosti? Místo toho Bowsera chladnokrevně hodí do lávy. My bychom umřeli hned, ale Bowser má tvrdý skelet. Víte, jak dlouho se tam musel vařit a trpět? 

MARIOVA TEMNÁ MINULOST

A když už nám tady pan instalatér chce kázat vodu a sám pít víno, a jak se má nakládat se zápornými postavami, tak si vzpomeňte, kým vlastně byl on sám. Ano! Mario původně nebyl hrdina. Byl to záporák. Předtím než nám byl představený příběh chrabrého hrdiny, tak Mario držel v zajetí Donkey Konga. V kleci! Mučil jej. A my se ve hře Donkey Kong Jr. museli vypořádat s mnoha nástrahami, abychom zachránili svého otce. A už tehdy jsme byli svědky toho, jak mu životy zvířátek jsou lhostejné. Protože už tehdá v osmdesátém druhém používal zvířátka jako prachsprostou zbraň k zabránění svobody Donkey Konga.

TO CHCE KLID!

Klid Cerbe, to jsou jen domněnky. Maria má každý rád. A když už jsme u těch negativních věcí.

OSUD OBYVATEL HOUBOVÉHO KRÁLOVSTVÍ

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se stalo s obyvateli Houbového království? V příběhu původního Super Mario Bros. pro NES a Famicom použili Bowser a Koopy kouzla, jež proměnila všechny v dosahu v keře, mraky a bloky, do kterých Mario naráží, aby získal mince a bonusy. Ti, kteří tomuto osudu nepodlehli, se místo toho proměnili v nemyslící kaštanové dvounohé tvory známé jako Goomby. Ti bojují v armádě vedené Bowserem.

BOWSER BYL PŮVODNĚ VŮL

Ne, tohle nemyslíme jako nadávku. Na počátku vývoje si Miyamoto představoval úhlavního nepřítele Bowsera spíše jako vola, inspiroval se japonským hudebním anime filmem Alakazam the Great z roku 1960. Animátor však kresbu špatně pochopil, viděl v ní Bowsera spíše jako želvu a po vášnivé diskuzi vznikl Bowser ve stylu obrovské démonické želvy.

DONKEY KONG NENÍ PŮVODNÍ DONKEY KONG

Když už jsme u těch padouchů… Dnešní Donkey Kong není Donkey Kongem z dobové arkádové hry. V současném kánonu je to Cranky Kong, jenž se objevuje v sérii Donkey Kong Country a dalších hrách. Můžete ho slyšet blábolit s odkazy na původní hru; zmiňuje epickou bitvu s tesařem jménem Mario a unášení Pauline. Kdo je tedy Donkey Kong ze Smash Bros, Mario Kart, Mario Party a dalších moderních titulů? Odpověď je poměrně jednoduchá: Je to vnuk původního Donkey Konga.

WALUIGI NENÍ WARIŮV BRATR

Ve hrách můžeme vidět rivalitu mezi Mariem a Luigim a Wariem a Waluigim, což mnohé vedlo k tom, že i druhá dvojice jsou bratři. To podpořil i první díl. Ve skutečnosti však Waluigi s Wariem příbuzní nejsou. Oficiální japonská biografie Nintenda odhalila, že Waluigi je náhodný cizinec, jenž nenávidí Luigiho a s Wariem se sblíží kvůli jejich společné nenávisti k Mario Bros. To jde ruku v ruce s archivním rozhovorem herce Charlese Martineta pro Kombo, který Waria a Waluigiho popsal jako dva hodné, zlé kluky, kteří se našli.

KING KONG VS. DONKEY KONG

Vše ale mohlo být úplně, ale úplně jinak. Možná by dnes už společnost Nintendo neexistovala a Mario by ani nevznikl. V roce 1981, kdy byl Donkey Kong videoherním hitem a šířil se do stolních her, na svačinové krabičky a do kreslených seriálů, právníci amerického filmového konglomerátu MCA Universal (dnes jen Universal Studios) dali Nintendu ultimátum. Japonská společnost měla do 48 hodin odevzdat veškeré zisky z Donkey Konga a zničit všechny neprodané kopie hry.

Donkey Kong měl podle právníků porušovat autorská práva na King Konga. To Nintendo odmítlo a v soudní tahanici mimo jiné hvězdný právník Howard Lincoln dokázal, že MCA Universal nevlastní autorská práva na King Konga a použil jejich vlastní argument, že King Kong je ve skutečnosti veřejnou značkou. MCA Universal totiž kdysi vyhrál soudní spor právě díky tomuto výroku. Asi na to při žalobě Nintenda zapomněli, nebo doufali, že se Nintendo zalekne a podlehne. Nakonec soud žalobu zamítl a MCA Universal musel zaplatit Nintendu odškodné 1,8 milionu dolarů.

A s touto pozitivní zprávou se dnes loučíme! Snad se vám náš výběr faktů ze světa Maria líbil! Zapomněli jsme na nějaký?