Pokud někdo řekne, že budovatelské strategie jsou za zenitem, tak rozhodně nemá pravdu. Důkazem je připravovaný středověký titul Manor Lords, který pobláznil hráče. S přehledem jde o nejočekávanější hru tohoto žánru na Steamu a druhou s největším počtem přání, hned za Hades 2.

Připravovaný mix Banished, Going Medieval a Mount & Blade překonal hranici dvou milionů přání na Steamu. Autor Greg Styczeń v tiskové zprávě prozradil, že jeho přítelkyně v roce 2020, kdy byl Manor Lords oznámen, očekávala 7 000 přání. Styczeń byl optimističtější a přál si 14 000. Ani ve snu ho nenapadlo, že to budou dva miliony.

U této velké příležitosti bylo oznámeno datum vydání. Manor Lords bude v předběžném přístupu na Steamu a GOG spuštěn 26. 4. letošního roku s českými titulky. Hru najdete rovněž v PC Game Passu.

Pokud nevíte, co čekat, tak Manor Lords je strategie, ve které prožijete život středověkého šlechtice. Budete rozvíjet počáteční vesnici v rušné město, spravovat suroviny a produkční řetězce a dobývat nová území. Hra je inspirována uměním a architekturou Frank pozdního 14. století a dává přednost historické přesnosti, kdekoliv je to možné, což má vliv na herní mechanismy i grafiku. Běžná středověká klišé ustupují historické přesnosti, aby svět působil autentičtěji, barvitěji a věrohodněji. Také klade důraz na kompletní svobodu v umístění a rotaci budov, protože neobsahuje mřížky.

„Stavební mechanismy jsou motivovány růstem skutečných středověkých měst a vesnic, kdy se utváření a rozvoj osad řídily hlavními obchodními stezkami a krajinou,“ vysvětluje Greg Styczeń. Přitom všem nesmíte zapomínat na vycvičení vojáků, abyste se mohli bránit sousedním šlechticům s ambicemi se rozrůstat. Ty ostatně máte i vy, takže přirozeně bude docházet ke konfliktům. I když robustní systém diplomacie vám umožní se sousedy komunikovat, jejich činy můžete ovlivňovat pomocí vlivů a výhružek. Záleží jen na tom, jak dobří budete.