Jurský park se do povědomí hráčů nejspíš nezapsal tolik jako jiné slavné filmové značky. Opravdu dobrých a památných her, které vycházejí z filmu režiséra Stevena Spielberga a knižní předlohy Michaela Crichtona, je vážně málo. Nejspíš bychom je dokázali napočítat na prstech jedné ruky a dost možná bychom mohli zůstat v žánru budovatelských strategií, protože nás napadá snad jen kultovní Jurassic Park: Operation Genesis, Jurassic World Evolution 2 a s přimhouřenýma očima první Jurassic World Evolution. Spíše z úcty bychom pak mohli zmínit ještě neúspěšný, nedotažený, ale z pohledu mnoha tvůrců vlivný Trespasser, jakési volné herní pokračování filmu Ztracený svět: Jurský park. Zrušené pokračování titulu, v němž jste se za pomoci chaotického a nepřesného mávání rukama hratelné postavy mohli dostat z ostrova plného dinosaurů, dokonce vedlo až ke vzniku moderní filmové série Jurský svět.

Spielbergův Jurský park ale letos slaví 30. narozeniny a takové výročí se prostě musí oslavit i na hůře zastoupeném herním poli. Jurassic World Evolution 2 tak nedávno obohatila bezplatná aktualizace s kolekcí kosmetických objektů a teď přichází společnost Limited Run Games. Ta hodlá na trh uvést kolekci Jurassic Park Classic Games Collection, která nabídne novou podobu prastarých her Jurassic Park a Jurassic Park Part 2: The Chaos Continues, jež původně vznikly v letech 1993 a 1994 pro NES, Game Boy a SNES.

Tvůrci kolekce převedli dinosauří staříky z 8-bitové a 16-bitové éry do enginu Carbon, díky čemuž obě hry nabídnou množství nových prvků. Mezi nimi najdeme možnost ukládání postupu, nové in-game mapy nebo četné opravy a vylepšení. Všechny změny pak mají proběhnout v zájmu úcty ke slavnému filmu Stevena Spielberga, jeho odkazu a celé dinosauří sérii.

Limited Run Games známe především jako firmu, která se specializuje na fyzická vydání všemožných her ze současnosti i dávných dob, takže i tentokrát nás přirozeně čeká množství krabicových edic. Od 1. září/septembra do 15. října/októbra letošního roku tak bude možné na webu Limited Run Games předobjednat standardní fyzickou edici pro PS4, Xbox One a Switch, která vás vyjde na 29,99 amerických dolarů. Za 64,99 dolarů zase získáte klasickou edici, která kromě fyzické kopie kolekce nabídne steelbook a obal inspirovaný originální VHS kazetou Jurského parku.

Prehistoric edice za 174,99 dolarů pak přihodí navrch repliku identifikační karty doktora Alana Granta nebo CD se soundtrackem celé kolekce. Dále bude obsahovat miniaturní repliky původních cartridgí prvního herního Jurského parku pro NES, Game Boy a SNES ve výstavním rámu a také obal vycházející z balení hraček, které filmový Jurský park před 30 lety doprovázely.

Jestli ale máte doma originální Game Boy, NES nebo SNES, možná vás bude zajímat nabídka retro edic. V cenovém rozpětí 49,99 až 64,99 dolarů se bude pohybovat standardní edice, která kromě repliky původního herního manuálu obsahuje fyzickou kopii hry Jurassic Park nebo Jurassic Park 2: The Chaos Continues na prémiové retro cartridgi v barvách pryskyřice. A kdyby vám to nestačilo, můžete si za 99,99 dolarů pořídit sběratelskou edici, v níž najdete ještě oboustranný plakát inspirovaný celou kolekcí a očíslovaný a orazítkovaný obal s lesklým povrchem.

Zatím bohužel nevíme, kdy přesně Jurassic Park Classic Games Collection vyjde, zajímavé ale je, že díky spolupráci Limited Run Games, Universal Games a Digital Platforms bude kolekce k dispozici také digitálně. Ani v tomto případě ale neznáme datum vydání, alespoň ale víme, kde se objeví. PS4, Xbox One a Switch jsou s ohledem na přípravy fyzických verzí jistota, podle všeho se počítá také s verzí pro PS5 a Xbox Series X|S a prehistoričtí ještěři z parku Johna Hammonda do svého jídelníčku zahrnou i PC, konkrétně Steam. Z nabídky fyzických a sběratelských edic jsou ale zjevně osobní počítače vyloučené.