Pokud bychom měli vypíchnout pouze jednu hru představenou na The Game Awards 2023, tak to bude Exodus od studia Archetype Entertainment. Akční sci-fi RPG připomínající Mass Effect, Returnal a film Interstellar udělalo dobrý dojem a nadchlo hráče po celém světě. Patříte mezi ně? Pak budete mít radost z nových informací.

Podobnost není náhodná, na hře totiž pracují veteráni z BioWare, kteří nově prozradili, že se inspirovali také u Duny a Star Wars. Chtějí vytvořit příběhový zážitek nové generace, který kombinuje filmové vyprávění příběhu a rozsáhlou svobodu akce s moderní AAA hratelností. O ději mluví jako o epickém sci-fi, na kterém se podílejí nejlepší sci-fi scenáristé, výtvarníci a režiséři. Ti všichni pomáhají při sdílení autentických vědeckých poznatků. Mimo jiné tvůrci zjišťovali, jak funguje dilatace času.

Z toho všeho se pak tvoří celý obsah, včetně Omega Centauri cluster. To je dle autorů starobylá a neobvyklá nepřátelská galaxie, kterou si vybrali ze specifických důvodů. Sem lidstvo uprchlo z umírající Země a je tady podřadným druhem. Hráč je součástí Travelerů (Cestovatelů), kteří cestují po galaxii a kradou zbraně a technologie od Celestialů (Nebeských), mocných bytostí a nepřátel lidstva.

Dalším důležitým bodem jsou volby a jejich důsledky. Hra nabídne několik různých konců. Nebude tedy lineární a vaše rozhodnutí povedou k nepředvídatelným důsledkům, které ovlivní vaše blízké i celou civilizaci napříč generacemi. Tyto RPG mechaniky byly inspirovány známými a úspěšnými tituly jako jsou Baldur's Gate, Dragon Age a Knights of the Old Republic, stejně tak dalšími hrami jako jsou Horizon, The Last of Us a Tomb Raider. Na většině z nich se vývojáři podíleli.

Také jsme se dozvěděli něco málo nového o hlavní postavě. Hrdina bude plně přizpůsobitelný a nadabovaný. Důležitou součástí zážitku budou společníci. Jednoho z nich namluví herec Matthew McConaughey. Popisován je jako váš mentor.

Více informací se dozvíme do konce ledna. Exodus je ve vývoji pro PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S.