Budoucnost CD Projektu RED je pevně spjata se Zaklínačem a Cyberpunkem. Zatímco pro kyberpunkové akční RPG se buduje nový tým v Bostonu, tak v Polsku hodlají letos naplno rozběhnout vývoj nového Zaklínače.

„Do poloviny roku bychom chtěli, aby na projektu pracovalo přibližně 400 lidí,“ řekl agentuře Reuters nový generální ředitel CD Projektu RED Adam Badowski, který řídí polskou společnost spolu s Michalem Nowakowskim od začátku letošního roku. Loni v létě na novém Zaklínači pracovalo více než 200 lidí a do konce října téměř 330 vývojářů.

Datum vydání sděleno nebylo. Analytici titul na pultech obchodů očekávají v roce 2026 nebo 2027. Hře se přezdívá projekt Polaris a je začátkem nové trilogie této známé série zasazené do středověkého fantasy světa z pera spisovatele Andrzeje Sapkowského. První díl vyšel v roce 2007 a původní trilogie se prodalo více než 75 milionů kopií.

Projekt Orion je naopak pokračování Cyberpunku 2077, který vyšel koncem roku 2020 a po opravách a příběhovém rozšíření jde o velmi zdařilou hru. Prodeje přesáhly 25 milionů kopií. Druhý díl je ve fázi předprodukce a CD Projekt RED očekává, že do konce roku na něm bude pracovat přibližně 80 lidí. Představitelé polské firmy se dušují, že se z obtížného vydání Cyberpunku 2077 poučili a nyní mají lepší kontrolu nad procesem vývoje hry.

Zbytek informací je takový nemastný a neslaný. Dozvěděli jsem se, že CD Projekt RED pro své hry zvažuje multiplayerové prvky, stejně tak má tým, který se zabývá možnostmi využití umělé inteligence. Nowakowski hned upřesnil, že cílem není nahradit lidi, ale zefektivnit vývoj her.

„Myslíme si, že umělá inteligence je něco, co může pomoci zlepšit určité procesy při vývoji her, ale ne nahradit lidi,“ dodal Nowakowski. Umělou inteligenci použilo studio pro obnovení hlasu zesnulého herce Miłogosta Reczeka (polský dabér Viktora Vektora) u Phantom Liberty, a to se svolením jeho rodiny.

Kromě těchto dvou velkých projektů plánuje CD Projekt RED ještě remake prvního Zaklínače a několik spin-offů. Je také možné, že čekání na nové Zaklínače a další Cyberpunk budou chtít tvůrci hráčům zpříjemnit nějakým menším titulem ve stylu Gwentu či Thronebreakeru. Jisté je, že vývojáři přešli z interní technologie REDEngine na Unreal Engine 5.