Pracují v Eidos Montréal na novém Deus Ex? Novinář Jason Schreier z Bloombergu v listopadu loňského roku tvrdil, že hra je ve velmi, velmi rané fázi vývoje. V květnu letošního roku pracovní inzeráty zmiňovaly nový projekt s kooperací, levelováním, vylepšováním, craftingu a Unreal Engine 5. Může to být Deus Ex?

Možná ano, ale nic o něm neví Elias Toufexis. Hlas hlavního hrdiny Adama Jensena v Deus Ex: Human Revolution a Deus Ex: Mankind Divided podle svých slov nabídku vztahující se k novému Deus Ex dosud nedostal. Není tedy ani pod NDA.

Zpráva Toufexise nemusí být v rozporu s informacemi Schreiera. Pokud je nový Deus Ex opravdu ve velmi, velmi rané fázi vývoje, tak dabér ještě nemusel být k projektu přizván.

Deus Ex: Mankind Divided vyšlo v roce 2016. Od té doby studio Eidos Montréal změnilo majitele, firmu společně s právy na Deus Ex koupila švédská Embracer Group od Square Enix, stejně tak Crystal Dynamics a Tomb Raider. Vývojáři mohou kromě Deus Ex chystat ještě novou značku, k níž se může inzerát s kooperativním RPG vztahovat.

Otázkou je, zda do plánů Eidosu nehodil vidle šetřící mód Embraceru. Švédské společnosti se v květnu propadly akcie o více než 40 % poté, co ztroskotala nespecifikovaná spolupráce za dvě miliardy dolarů. Výsledkem je restrukturalizační program, jehož cílem je štíhlejší, silnější, soustředěnější a soběstačnější firma. Neobejde se to však bez velkého propouštění, uzavření některých vývojových studií (některá studia mají být prodána) a zrušení připravovaných projektů.