Únor letošního roku si budou v Microsoftu dobře pamatovat. Konzole Xbox Series X a Xbox Series S se tento měsíc poprvé prodávaly lépe než PlayStation 5. Vyplývá to z dat GSD, které se týkají Evropy, respektive deseti evropských zemí: Belgie, Dánska, Finska, Francie, Itálie, Portugalska, Ruska, Španělska, Švédska a Švýcarska.

Podle odborníků je hlavním důvodem větší dostupnost Xboxu Series S, zatímco PlayStation 5 je v obchodech nadále nedostatkovým zbožím. Navíc Xbox Series S je levnější. Otázkou ale je, jak by to bylo, kdyby se do prodejů počítalo Německo a Spojené království, což jsou dva velmi důležité trhy. Server VGC však tvrdí, že konzole Microsoftu si minulý měsíc vedly lépe i ve Velké Británii než konkurenční hardware od Sony.

Abychom to měli komplet, tak i v Severní Americe se Xbox Series X/S v únoru prodával lépe než PS5.

V žebříčku od GDS se na prvním místě opět nachází Switch. Konzoli od Nintenda si v únoru 2022 koupilo o 14 procent méně zákazníků než před rokem, ale o 52 procent více než před dvěma lety.

Zajímavé také je, že poptávka po herním hardwaru stále klesá. Ve srovnání se stejnými měsíci roku 2021 byla letos v lednu o 32 % nižší a v únoru dokonce o 42 % nižší. O něco lépe se dařilo hernímu příslušenství, jehož prodej se meziročně rovněž snížil, ale pouze o 27 % v lednu a o 11 % v únoru. Nejžádanějším příslušenstvím byl ovladač DualShock 4 pro PlayStation 4.

GSD se pochlubilo také prodeji her v Evropě. Za únor vládne Elden Ring od FromSoftware. Následuje Horizon Forbidden West, Pokémon Legends: Arceus, FIFA 22 a Dying Light 2. Více jsme se o prodejích rozepsali zde.

MICROSOFT CHCE STÁLÝ PŘÍSUN SKVĚLÝCH HER

Může Microsoft dohnat v prodejích PlayStation 5? To je v současné době těžké říct, zejména s ohledem na to, že Sony nesdělila moc o tom, kolik v letošním roce plánuje na trh dodat kusů. Navíc Microsoft o prodejích svých konzolí dlouhodobě nemluví. Jednu věc ale Phil Spencer řekl. Vedoucí herní divize Microsoftu chce stálý přísun skvělých her.

„V tomto čtvrtletí nemáme mnoho novinek, ale naše týmy tvrdě pracují. Chtějí dosáhnout toho, aby se naši fanoušci mohli pravidelně bavit,“ uvedl Spencer.

Před časem Microsoft koupil společnost ZeniMax Media s Bethesdou. Nyní dokončuje akvizici Activision Blizzard. Mezitím se pracuje na ambiciózním RPG titulu Starfield nebo na survivalu State of Decay 3.