Víkendovou akci Realms Deep 2023, která byla zaměřená na představení nepřeberného množství převážně retro titulů, využil i nezávislý vydavatel New Blood Interactive. Ten nám nabídl především 9 minut záběrů z hraní noir střílečky Fallen Aces, kterou připravují vývojáři Trey Powell a Jason Bond. A jak se zdá, oba pánové chystají něco, co by mohlo udělat radost nejen příznivcům komiksů a noir detektivek.

Ačkoliv je už nějakou dobu na Steamu k dispozici demoverze, troufáme si říct, že teprve nyní se Fallen Aces ukazují v nejlepším možném světle. Záběry totiž lákají na projekt, jenž připomíná spíše immersive sim typu Deus Ex než obyčejnou střílečku z pohledu první osoby. Při hraní můžete házet po zdech i po nepřátelích různé předměty i živé škůdce, často máte na výběr z více možností postupu nebo řešení problému a nechybí ani plížení, krvavé rvačky nebo tradiční přestřelky. Při nich můžete opět využít řadu předmětů, které lze najít v herním prostředí. Třeba obyčejnou pánev lze použít jako štít proti střelbě nepřátel.

Lví podíl na dobrém dojmu z toho, co je možné v ukázce vidět, pak má skvělá atmosféra Spojených států 40. a 50. let 20. století a komiksová stylizace. Třeba cut-scény dělají dojem, že pocházejí přímo z nějakého dobového komiksu, a na mnoha místech je možné spatřit kombinaci 2D a 3D prvků typických pro řadu aktuálně dostupných retro stříleček. Veškeré záběry přitom pocházejí z první úrovně první epizody hry.

Šéf New Blood Interactive Dave Oshry však během Realms Deep 2023 svým typicky lehce praštěným a sprostým způsobem oznámil, že první epizoda Fallen Aces vyjde v předběžném přístupu na Steamu až někdy během příštího roku. Důvod? Podle Oshryho je konec roku 2023 už tak dostatečně nabitý zajímavými hrami a novinkami, s čímž nezbývá než souhlasit.

Oshry ale představil ještě něco dalšího, a to dlouho očekávanou HD verzi kultovní střílečky DUSK od Davida Szymanskiho. DUSK dnes řadíme mezi tituly, které odstartovaly přetrvávající zájem o retro střílečky, a jeho vizuálně vylepšená verze je nově prezentována v krátkém teaseru. Podle upoutávky přitom DUSK HD vyjde společně s SDK pro tvorbu modů a podporou Steam Workshopu při příležitosti 5. narozenin hry. To znamená, že bychom se všech těchto novinek měli dočkat okolo 10. prosince/decembra 2023.