PlayStation 5 jsme narozdíl od Xboxu Series X ještě neviděli, Sony nechává své fanoušky v očekávání a mezitím mluví o hardwaru. Po stránce teraflopů bude modrá konzole na tu zelenou mírně ztrácet (10,3 vs. 12,1), dle všeho má ale PS5 jednu velkou výhodou. Tou je speciální SSD (NVMe). Tenhle disk má být klíčovým prvkem PlayStationu 5, aby došlo k vyšší úrovni ponoření hráče do hry.

Sony se u nové generace PlayStation nezaměřuje pouze na rozlišení her, ale také na jejich rychlost. Díky SSD navrženému speciálně pro PS5 mají být data zpracována stokrát rychleji, než je tomu u harddisku používaném u PS4. Hry se mají načítat rychleji a textury a vzdálené objekty ve hrách by měly být načteny okamžitě. Jinými slovy by nás už neměly čekat dlouhé obrazovky s načítáním, ani otravné doskakování textur při hraní.

Sony poprvé o hardwaru PS5 promluvila v březnu tohoto roku. Hlavní architekt Mark Cerny se při prezentaci nejvíce soustředil právě na speciální SSD. Za pravdu mu dávají i někteří vývojáři a mj. šéf společnosti Epic Games. Tim Sweeney při ukázce technologického dema Unreal Enginu 5, které běželo v reálném čase na PlayStationu 5, prohlásil, že technologie používaná Sony může mít významný dopad na to, jak budou hry vytvořeny.

PlayStation 5 oficiálně vyjde koncem letošního roku. Dle neoficiálních informací bychom se další prezentace měli dočkat na začátku června, snad už dojde k odhalení vzhledu konzole. Mluví se, že se dostane zejména na první hry pro PS5.