Dlouho očekávané pokračování Stalkera se pomalu blíží. Otázka je, co si ale zahrát, než k nám titul dorazí? Můžeme si osvěžit paměť a zahrát si starší díly Stalkera. Můžeme svou touhu po sběru ukojit u hry Chernobylite. Pokud vlastníte VR soupravu, můžete si nadělat u kalhot ve hře Into the Radius.

Pokud ovšem nejste nároční, co se grafiky týče, tak vám doporučím zkusit multiplayerový titul Stalcraft.

Název trochu napovídá, že se někdo zasekl na cestě mezi Stalkerem a Minecraftem, a to je pravda. Před sedmi lety se rozmohl mód Minecraftu, který nám dal ochutnat trochu stalkerovské atmosféry v režimu hry pro více hráčů. Některým fanouškům se tento mod natolik zalíbil, že začali budovat jeho samostatnou verzi, která by byla nezávislá na Minecraftu. A byl to opravdu dobrý nápad. Kostičky nám nevadí, ale být omezení pouhým modem někdy není ono.

V titulu Stalcraft, který vám dnes ukážeme, se dozvíte, jak opravdoví fanoušci dokážou vtisknout duši titulu i do kostičkované grafiky.

Netvrdím, že je zpracování škaredé, ale je rozhodně hranaté a zvláštní. Ale přesto dostanete jeden z nejlepších zážitků, postapokalyptického přežívání v okolí Černobylu. Stalcraft vznikal už před několika lety, ale byl dostupný pouze pro ruské hráče. Ne že byste si ho nezahráli i jinde, ale vše bylo pouze rusky. Ještě nedávno někteří velcí fanoušci byli schopni tento titul hrát tak, že si mířili na monitor skrze mobil s Google Lens, ať jim překládá úkoly a nápisy.

Stalcraft je masivně multiplayerova hra z pohledu první osoby, ve které se budete snažit přežít v černobylské oblasti a zajistit si prosperitu a dominanci mezi ostatními hráči. Nemusíte se bát, protože se nebude jednat o žádné boje „všichni proti všem“. A nebo že vás někdo nahý hned ze startu hry bude chtít umlátit kamenem. Stalcraft se totiž zakládá na frakcích. Bojují zde Stalkeři proti Banditům a mají i rozdělená teritoria na mapě. Což rozhodně neznamená, že se s nepřátelským hráčem nesetkáte, ale ze začátku se jim dokážete šikovně vyhnout.

V úvodu vám bude vaším svěřencem pomalu vše vysvětleno. Navede vás, za kým zajít pro úkoly, kde se poohlédnout pro nakoupení předmětů a jejich vytvoření nebo kdo vám nabídne nejlepší ceny za artefakty nalezené v nebezpečných zónách.

Většinu hlavních elementů, které ze Stalkera udělaly tak zapamatovatelnou hru, najdete i ve Stalcraftu. Mutanti, nebezpečné zóny, radiace, anomálie, to vše vás bude čekat během hraní. Pocit napětí a nutnost přežít vás budou doprovázet na každém kroku. Smrt není permanentní, ovšem když umřete, tak kromě výbavy a některých předmětů z vás vypadne skoro vše, co u sebe nesete. A skoro vše má ve hře cenu. Pořád se budete potýkat s nedostatkem surovin, a když už se vám konečně podaří nasbírat dost věcí na vylepšení zbraně nebo batohu, tak tu radost opravdu pocítíte. A poslední, co chcete, je, aby vás přepadl nějaký nenasytný Bandita nebo Stalker a okradl vás. Ale nic vám nebrání tohle udělat znepřátelené frakci taky.

Sbírání surovin a vytváření předmětů nebudou jediné cíle.

Nejlepším způsobem, jak se posouvat, je plnit úkoly a mise, které vás budou táhnout dále a dále po mapě. A uvolňovat více možností. A je jich opravdu požehnaně. 

Mise a příběhy jsou na hru, která je zdarma, velice povedené.

Kvalitní ruský dabing a skvěle napsaný scénář vás pohltí. A každým coulem jde poznat, že titul dělal někdo s láskou k originálnímu Stalkerovi.

Protože skvělé zápletky a pouta, která si vytvoříte k někomu i přesto, že vypadá jako lednička s tváří, jsou zapamatovatelné. A nejen, že máte volbu strany, za kterou budete hrát, ale i v příbězích máte možnosti, jak odpovědět a co udělat. A to pak ovlivní vaše pokračování v příběhu. Já se třeba rozhodl zabít jednu hlavní postavu, abych si udobřil jednu skupinku vojáků. A to mělo za následek, že jednotky sloužící této skupině na mě neútočily. Kamarád ovšem vedoucího skupinky nepotěšil, takže to způsobilo, že jsme sbírali věci ve městě a já se koukal na hlídky, jak stojí vedle mě a popravují mého kolegu. Až po chvíli mi došlo, proč útočí do něj a mě přehlížejí.

I když prostředí je pochmurné, v mnohých oblastech je docela živo. Potkáte mnoho přátelských či nepřátelských počítačem ovládaných jednotek hlídkujících v kempech nebo narazíte na jen tak vandrující vojáky. A vypadá to skvěle, když mezi nimi vidíte ostatní hráče, jak pro ně plní mise, nebo protihráče, kteří se na kempy snaží dělat atentáty.

Arzenál je taky dobře zpracovaný. To, co určuje vaše kvality ve hře, je vaše výbava, konkrétně zbraň, oblek, batoh, náboje a mnoho dalších vymožeností, které vám pomáhají s nalézáním materiálů a přežitím. Jde například i o detektor kovu nebo noktovizor. A jak jsem psal na začátku, každé zlepšení udělá radost, protože pak je posun znatelný a vám bude trvat o něco déle, než umřete. A budete umírat stále! Takže pokud chcete hru, která je výzvou, nesmíte si pak stěžovat, že umíráte. Jeden kolega z jednotky byl schopný během půl hodiny vběhnout 4x do víru a nechat se roztrhat. Takže pohyb s rozmyslem je důležitý. A nachodíte neuvěřitelně hodně. Mapa je velká, plná různých bohatství a všude musíte dojít po svých. 

Monetizace ve hře je velice příjemná, a to formou premium účtu, který vám přidá nějaké místo navíc a trochu lepší loot. Zpohodlní hraní, ale není to pay to win. Hlavně když ten příjemný loot můžete vystřelit z nepřátel, kteří s ním pobíhají po místech, kde nemají co dělat.

A to, co cením nejvíc, je aukce ve hře, ve které můžete koupit nebo prodat většinu vámi nalezených předmětů. A platí to i pro premium, na které si můžete vydělat hraním. Možností, jak přijít k herní měně, je mnoho -plnění dynamických misí na mapě, lovení a okrádání znepřátelených hráčů, hledání surovin detektorem kovu, hledání ztraceného nákladu, lovení artefaktů a mnoho dalšího, na co jsem ještě nestihl přijít ani já sám.

Stalcraft je milým překvapením, u kterého jsem strávil desítky hodin hraním a zažil mnoho nervů, ale i zábavy. A s každým momentem jsem si uvědomoval víc a víc, že hru dělal někdo, kdo myslel jak na hráče hardcore survival her, tak na fanoušky Stalkera.

Přečtěte si také: Krásy Zóny na nových screeenshotech Stalkera 2