Víte, jak poznáte, že skončila okurková sezóna? Že hned zkraje měsíce vycházejí hry. Září je tradičně měsícem zajímavých titulů. Nejinak je tomu v případě letošního roku. Klasické sporty doplňuje střílečka s vesmírnými mariňáky, roztomilý robůtek Astro, mytologická real-time strategie, závody, pořádná zombie akce i napěchované fantasy MMORPG…

THE CASTING OF FRANK STONE

3. 9. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Září odstartuje singleplayerová interaktivní dramatická hororovka The Casting of Frank Stone. Vývojáři Until Dawn se spojili s autory Dead by Daylight a zavedou nás do tohoto temného světa v příběhu městečka Cedar Hills, které navždy změnila jeho násilná minulost. Děj se točí kolem čtyř kamarádů, kteří při natáčení hororového filmu v místní ocelárně odhalí hrůzy, jež přesahují hranice chápání. Vaše rozhodnutí mají být tím jediným, co stojí mezi životem a smrtí jednotlivých postav. Dočkat se máme nové úrovně emocí, pohlcení a intenzity.

HARRY POTTER: QUIDDITCH CHAMPIONS

3. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Od intenzivního hororu si budeme moci odpočinout při zápasech famfrpálu. Hra Harry Potter: Quidditch Champions nabídne dlouho očekávaný kouzelnický sport se známými postavami a Turnajem tří kouzelníků. V něm se utkají čarodějové a čarodějky z Bradavické školy čar a kouzel, Krásnohůlek a Kruvalu. Se svou postavou se tak můžete postavit po boku Cedrica Diggoryho, Rona Weasleyho a Harryho Pottera. Když budete hrát proti Krásohůlkám, utkáte se o zlatonku s velice rychlou Fleur Delacourovou, zatímco v zápase s Kruvalem byste si měli dát pozor na Viktora Kruma. Vývojáři se hodně inspirovali Ohnivým pohárem a lákají na příběhovou i kompetitivní část proti jiným hráčům.

STAR TRUCKER

3. 9. na PC a Xbox Series X/S

Létání na koštěti měníme za netradiční kamionový simulátor. Ve Star Trucker se stanete řidičem kamionu s raketovým pohonem a budete křižovat hyper dálnice s nejrůznějšími náklady. Čeká vás také prohledávání trosek s kontrabandem a výstřední hrstka hvězdných truckerů, která vás na dlouhé cestě zabaví a podělí se s vámi o nejnovější drby.

Svůj mězihvězdný kamion můžete různě upravovat a vylepšovat, stejně tak je potřeba ho opravovat, abyste předešli smrti ve vesmíru. K té máte být často hodně blízko. A když vám dojde palivo a energie, nikdo vám nepomůže.

AGE OF MYTHOLOGY: RETOLD

4. 9. na PC a Xbox s českými titulky

Po vdechnutí nového života sérii Age of Empires přišel čas na odbočku. Age of Mythology, oblíbený a povedený spin-off, je znovuzrozen v plnohodnotném remaku. Ten přináší mytologické bitvy, ve kterých se střetávají bohové, monstra a lidé, do moderní éry.

Vyberete si svého boha z řeckých, severských, egyptských a atlantských panteonů a zničíte svého nepřítele jedinečnými jednotkami a schopnostmi, včetně silných bouří doprovázených blesky, zemětřesením, a dokonce i slavným drakem. Nebo přivolejte bohaté deště a ochranné dryády, abyste pomohli svému lidu růst a prosperovat.

Age of Mythology: Retold zahrne několik kampaní s 50 misemi. V nich budete obléhat mocné hradby Tróje, bojovat s obry v mrazivých pustinách Midgardu a odhalíte Osiridova tajemství v pohyblivých píscích Egypta. Na desítkách náhodně generovaných mapách a scénářích můžete hrát se svými přáteli, proti nim nebo se postavit umělé inteligenci. A kdyby toho bylo málo, tak později dorazí zcela nový režim s arénou bohů, v níž sami nebo v kooperaci přijmete nové výzvy a postavíte se samotným bohům.

ASTRO BOT

6. 9. na PlayStation 5 s českými titulky

Roztomilý robůtek Astro se vrací, abychom s ním prozkoumali více než 50 planet, čelili novým nepřátelům a zachránili jeho ztracenou postavu. Čekat nás má supervelké dobrodružství, které v plné parádě využije haptickou odezvu a dynamické adaptivní spouště ovladače DualSense. Cítit máme každý skok, úder i prasknutí.

Postupně se podíváme do zajímavých světů, od písečných pláží po bujné džungle a žhavé sopky, kde si zlepšíme plošinovkové schopnosti, abychom zvládli překonat celou řadou nových bizarních padouchů a obrovských bossů. Velkým lákadlem je potom přes 150 kultovních hrdinů PlayStationu, s nimiž se setkáme a oslavíme v jejich společnosti 30 let historie PlayStationu.

WARHAMMER 40K: SPACE MARINE 2

9. 9. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S s českými titulky

Pokud dáváte přednost nefalšované a krvavé řežbě, tak ji najdete ve Warhammer 40K: Space Marine 2. V pokračování dnes už kultovní střílečky se chopíte role vesmírného mariňáka s nadlidskými schopnostmi. Díky nim a zajímavému arzenálu zbraní se vrhnete do boje proti houževnatým tyranidským rojům s cílem ubránit Impérium ve hře pro jednoho hráče i v multiplayeru.

Připravte se na intenzivní a rychlou řežbu zástupu nepřátel. Vždyť hru přinášejí tvůrci kooperativní střílečky World War Z, kteří mají s nekonečnými hordami bohaté zkušenosti. Tady naštěstí budete vybaveni řetězovým mečem a velice účinnými střelnými zbraněmi.

Kromě příběhové kampaně, kterou je možné hrát v kooperaci, si užijete nekonečné brutální mise až ve třech hráčích proti počítači a ještě napínavější bitvy proti jiným hráčům v PvP zápasech šest proti šesti.

SATISFACTORY

10. 9. na PC

Po pěti letech jsou vývojáři Satisfactory připraveni opustit předběžný přístup a přinést svého křížence simulace a ekonomické strategie z pohledu první osoby všem hráčům, kteří na vzdálené planetě vytvoří automatizovaný a výkonný tovární komplex. Tomu předchází průzkum světa o rozloze třiceti kilometrů čtverečních, hledání potřebných surovin a postupné rozšiřování stavby. Hra od své prvotní verze prošla značným vývojem, mimo jiné tvůrci přešli na Unreal Engine 5, který jim umožnil vylepšit grafiku i samotnou hratelnost.

TEST DRIVE UNLIMITED: SOLAR CROWN

12. 9. na PC, PlayStation a Xbox

Série Test Drive Unlimited byla kdysi synonymem pro závodní hry s otevřeným světem, které kombinují singleplayer s masivním multiplayerem. Na této nostalgii staví studio Kylotonn. Tvůrci sérií WRC a Isle of Man TT chtějí hráče ponořit do automobilové kultury a umožnit jim sbírat všelijaké luxusní vozy od renomovaných značek, jako Ferrari, Lamborghini, Porsche, Bugatti, Koenigsegg či Aston Martin. S nimi budou také pochopitelně závodit a soupeřit s ostatními o peníze a prestiž. Dějištěm se stal ostrov Hongkong v měřítku 1:1 s městem, pláží a divokou přírodou. Otázkou je, zda si neurvali moc velké sousto. Z testů hráčům přišel ostrov malý, zatímco jízdní model až moc arkádový.

FUNKO FUSION

13. 9. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S

Sběratelé roztomilých postaviček s velkou hlavou by měli zbystřit. Přichází totiž akční adventura Funko Fusion s ikonickými světy a postavami inspirovanými několika oblíbenými značkami jako Jurský svět, Návrat do budoucnosti, Čelisti, Věc, Chucky, Battlestar Galactica, Jednotka příliš rychlého nasazení, The Umbrella Academy, Five Nights at Freddy’s, Vládci vesmíru a Neporazitelný. Tady a na spousta dalších místech na vás čeká dobrodružství až pro čtyři hráče a možnost prožít znovu nezapomenutelné okamžiky z oblíbených filmů, televizních seriálů a komiksů. Pochopitelně také budete hrát za své oblíbené postavičky s velkou hlavou.

THRONE AND LIBERTY

26. 9. na PC, PlayStation 5 a Xbox Series X/S

Rozsáhlý fantasy svět, zajímavý příběh a velkolepé souboje. Throne and Liberty se po vydání v Jižní Koreji a Asii přesouvá do západních zemí, kde hodlá ohromit stejně jako kdysi Lineage. Vždyť původně mělo jít o pokračování tohoto MMORPG, potom ale bylo přepracováno a nyní je to samostatná free-to-play online hra. Vytvoříte si vlastního hrdinu a pustíte se do dobrodružství v otevřeném světě Solisium, který ovládá prastará magie a nebezpeční tvorové. Můžete šplhat po rozsáhlých horských masivech a hledat nové vyhlídky, prohledávat oblohu, procházet rozlehlé pláně, stejně tak prozkoumávat zemi plnou příležitostí. Bitvy ovlivňují nejen vaše zkušenosti, ale také počasí, denní doba a ostatní hráči.

*Původní datum 17. 9. Po odkladu nyní 26. 9. pro předobjednávky. Free-to-play bude hra od 1. 10. 2024.

FINAL FANTASY XVI

17. 9. na PC

Po roce a třech měsících od vydání PlayStation 5 přichází PC verze Final Fantasy XVI. Šestnáctý samostatný díl legendární série vyzývá hráče, aby vstoupili do temného fantasy světa Valisthea a užili si komplexní příběh o pomstě, boji o moc a nevyhnutelné tragédii. Ve hře se ikonické povolávané bytosti mění na Eikony. Tyhle smrtící bytosti sídlí v Dominantech, mužích a ženách, kteří po narození zdědí jejich obrovskou moc – ať už se jim to líbí, nebo ne. Vy se stanete Clivem Rosfieldem, válečníkem, kterému byl udělen titul „První štít Rosaria" a přísahal, že bude chránit svého mladšího bratra Joshuu, Dominanta Eikona Fénixe. Jedno je jisté: užijete si válku Eikonů.

Pokud se nemůžete dočkat, na Steamu a Epic Games Store už nyní najdete demoverzi obsahující úvod hry.

DEAD RISING DELUXE REMASTER

18. 9. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Novinář na volné noze Frank West je nucen znovu prožít noční můru v obchodním centru, které se proměnilo v peklo, když ho zamořily zombie. Všude se to hemží nemrtvými a pomoc dorazí až za 72 hodin. Tolik času máte na to, abyste zjistili pravdu o tom, co se stalo, než bude příliš pozdě! Naštěstí máte k dispozici tradiční střelné zbraně, ale použít můžete také jiné věci. Třeba baseballovou pálku, golfovou hůl, květináč s velkým kaktusem a další sortiment jednotlivých obchodů. Zkrátka vše, co popadnete. Tentokrát v lepší grafice, ale bez odměn za erotické fotografie.

GOD OF WAR RAGNARÖK

19. 9. na PC s českými titulky

Dva roky po vydání na konzolích PlayStation mohou hráči na počítačích pokračovat v severském dobrodružství Krata a jeho syna. Čeká na vás tvrdý a nelítostný svět, ve kterém budete bojovat o přežití a současně učit svého syna, aby dokázal totéž. Napínavé bitvy s obrovskými monstry a nevyzpytatelnými příšerami severské mytologie tak střídá snaha vydobýt si respekt svého syna. Přitom všem je Krat nucen ovládnout svůj hněv, který jej dlouho utvářel.

Na počítači nechybí rozlišení 4K, odemčená snímková frekvence, široká škála grafických předvoleb a možností, včetně stínů s vyšším rozlišením, vylepšených odrazů, stejně tak podpora nejmodernějších technologií.

ENOTRIA: THE LAST SONG

19. 9. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Další hra se snaží napodobit Dark Souls. A jde na to stejnou cestou jako Lies o P, taky bude v Game Passu při uvedení na trh. Jen nás nezavede do světa Pinocchia, ale do sluncem zalitého fantasy světa inspirovaného kulturou a folklórem Itálie. Malebnou zemi však před lety zasáhla kletba, která obyvatele proměnila v prázdné schránky. Vy si nasadíte jedinečné masky měnící role, postavíte se hrozivým nepřátelům a změníte realitu pomocí speciální síly.

FROSTPUNK 2

20. 9. na PC

Pokud se potřebujete po parných letních dnech zchladit, tak ideální k tomu může být městská survival strategie Frostpunk 2. Příběh se posunul o 30 let dopředu. Opět se ocitneme v roli správce města, který musí zajistit přežití obyvatel ve světě pokrytém ledem. K ukrutné zimě a nedostatku zdrojů se přidají frakce, které ve městě bojují o vliv. Vy budete muset dělat různé ústupky, abyste se jim zavděčili. Jak správně očekáváte, nebude to vůbec jednoduché.

ZOOCHOSIS

23. 9. na PC

Ale možná na vás bude promrzlé město až moc studené a chtěli byste se zase zpátky zahřát za pomocí stresu. Na záchranu tak přichází Zoochosis. First-person adventura specifická tím, že jde o body-cam horor. Titul působí velmi realistickým dojmem, který se vyznačuje trochu unikátní kamerou, která způsobí ještě tísnivější atmosféru. Hrát přitom budeme za hlídače v zoo. Něco na styl Noci v muzeu však nečekejte. Tady budeme identifikovat nakažená zvířata, která se mění v mutanty, a snažit se vytvořit vakcínu. Chtěli jste někdy vidět žirafu zkříženou s pavoukem? Netřeba hledat dál. Jen ty náhradní trenky to asi bude chtít.

ARA: HISTORY UNTOLD

24. 9. na PC s českými titulky

Chcete Civilizaci? Tak na tu si ještě budete muset počkat. Do té doby je tu jiná Civilizace. Konkrétně Ara: History Untold od tvůrců strategie Ashes of the Singularity pod taktovkou Microsoftu. Ara nabídne přesně to, v čem vyniká zmiňovaná Civilizace. Budeme budovat národ napříč historií. Během toho budeme prozkoumávat nové části světa a rozvíjet se.

Vývojáři lákají na posunutí známé hratelnosti podobných her na další úroveň. Včetně mechanik jako je národní ekonomika výroby, simultánní tahy, nelineární technologický strom a podobně. Svou civilizaci pak budeme moci sledovat zdálky, nebo se dokonce dívat podrobně na každého obyvatele, jak žije svůj život. Města a prostředí díky tomu působí detailněji a mnohem živěji.

DISNEY EPIC MICKEY: REBRUSHED

24. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

To naštěstí neplatí o remakované verzi klasické adventury s myšákem Mickeym v hlavní roli. Toho bychom opravdu v realistické podobě vidět nechtěli. Pohádkové atmosféry se Disney Epic Mickey: Rebrushed stále drží, ale přináší i vítané změny a novinky. Mezi ně patří nové pohybové možnosti pro Mickeyho.

GREEDFALL II: THE DYING WORLD

24. 9. na PC (early access)

Pokud jste si však doteď nevybrali a rádi byste utopili spoustu hodin v nějakém pořádném RPG, možná vás zláká Greedfall II: The Dying World od Spiders. První díl si od hráčů odnesl převážné kladné hodnocení a obecně si našel zalíbení. Druhý díl se ovšem bude odehrávat tři roky před ním a na kontinentu Gacane budeme muset využívat diplomacii nebo souboje, abychom „získali zpět svou svobodu a kontrolu nad naším osudem“. Ten ale nejspíš bude muset nějakou dobu počkat, protože hra vyjde teprve v předběžném přístupu. Vypadá to, že ta sice nabídne pár hodin obsahu, ale bude ve spoustě aspektech, alespoň při vydání, značně omezen.

THE LEGEND OF ZELDA: ECHOES OF WISDOM

26. 9. na Nintendo Switch

Naštěstí plné vydání nás čeká v případě The Legend of Zelda: Echoes of Wisdom. V roli Zeldy – ne, to není vtip, tentokrát jde vážně o Zeldu – budeme moci využívat speciální hůl Tri Rod. Ta nám dovolí vytvářet takzvané „echoes“ – ozvěny – objektů, které jsme oseknovali ve světě. Záchrana světa tentokrát spočívá na princezně poté, co Link zmizel při souboji v Ganonem. Tak schválně, jak jí to půjde, když jsou teď role obrácené.

SHADOWS OF DOUBT

26. 9. na PC, PS5, Xbox Series

Schválně, jste dobří detektivové? To ověří detektivní sandbox Shadow of Doubt, který překvapivě rychle vychází po období v předběžném přístupu ve verzi 1.0. Hra vás vyšle do náhodně generovaného města, které je plné vražd a dalších zločinů, které musíte vyřešit. Jak? No, to je vlastně na vás. K dispozici máte nejen řadu nástrojů od skeneru otisků prstů po sledovací zařízení. Budete muset nejdříve prozkoumat místo činu, zajistit všechny důkazy, zpovídat všechny lidi, prozkoumat práci, zjistit motiv a vše si správně pospojovat na klasické detektivní tabulce. Hra vás v ničem nevede za ruku. A to, jestli najdete pachatele, je čistě na vašich zkušenostech a intuici.

EA SPORTS FC 25

27. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Už tradičně patří konec měsíce nové FIFĚ, tedy promiňte nám, EA Sports FC. V novém ročníku je tráva zelenější, fotbalisté a fotbalistky detailnější a fanoušci na tribunách hlasitější. Dobře, konec srandiček. Vývojáři se honosí přepracováním taktických základů celé hry, zcela novými hráčskými rolemi, vylepšenou kariérou a novým režimem Rush. Ten nahrazuje pouliční fotbal ve Voltě a přibližuje se více klasickým zápasům jedenáct na jedenáct. Tvůrci tvrdí, že zápasy mají vše, jen jsou na menším hřišti.

V ZÁŘÍ 2024 JEŠTĚ VYCHÁZÍ:

  • Ace Attorney Investigations Collection - 6. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • NBA 2K25 - 6. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Yars Rising - 10. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • The Elder Scrolls: Castles - 10. 9. na Android a iOS
  • Lollipop Chainsaw RePOP - 12. 9. na PC, PS5, Xbox Series X/S a Switch
  • Wild Bastards - 12. 9. na PC, PS5, Xbox Series X/S a Switch
  • UFL - 12. 9. na PlayStation 5 a Xbox Series X/S
  • Demonschool - 13. 9. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Fairy Tail: Beach Volleyball Havoc - 16. 9. na PC
  • Starstruck: Hands of Time - 16. 9. na PC
  • Star Wars Jedi: Survivor - 17. 9. na PS4 a Xbox One
  • Core Keeper - 17. 9. na PS4, Xbox One a Switch
  • Train Sim World 5 - 17. 9. na PC, PlayStation a Xbox
  • Worms Armageddon: Anniversary Edition - 26. 9. na PlayStation, Xbox a Switch
  • Starfield: Shattered Space - 30. 9. na PC a Xbox Series X/S

To bychom měli září. Napište nám do komentářů, na jakou hru se nejvíce těšíte a proč. My jdeme meditovat, abychom zvládli všechny recenze a připravili se na závěr roku, který bude krušný.