Připravte si hůlky, nabruště sekery, najděte taktickou mapu a zkontrolujte trup lodi. Vyrážíme totiž na exkurzi her, které nás budou chtít zabavit v druhém měsíci roku 2023.

CHEF LIFE: A RESTAURANT SIMULATOR

2. 2. na PC, PlayStation a Xbox

Rádi vaříte a chcete se zdokonalovat ve svých kulinářských dovednostech? Pak jste si mohli koupit knížku nějakého slavného šéfkuchaře, sledovat Ano, šéfe! se Zdeňkem Pohlreichem, naučit se něco od svérázného Gordona Ramsaye... Možností je hodně a jednou z dalších může být nová videohra. Tohle je prosím první simulátor vaření ve spolupráci s Michelinovým průvodcem. Nabídne přes 180 francouzských a italských receptů, které můžete připravit, komplexní správu restaurace i možnost prezentovat pokrmy ve volném stylu. Tak pozor, ať se neříznete!

DELIVER US MARS

2. 2. na PC, PlayStation a Xbox

Z kuchyně a luxusní restaurace se přesuneme na rudou planetu a užijeme si strhující zážitek ze života astronautů v kůži mladé Kathy, která hodlá zachránit lodě kolonie, které ukradla záhadná organizace, a spolu s nimi zajistit přežití lidské rasy.

Čeká vás styl à la Lara Croft v Tomb Raider. Budete cestovat drsným a nelítostným terénem, abyste objevili tajemství, překonávat psychické i fyzické výzvy pomocí mozku i síly a v neposlední řadě lézt a skákat. Samotný děj se odehrává deset let po událostech v Deliver Us the Moon. A ano, jde o tu Kathy, kterou si můžete pamatovat jako malou holčičku.

HOGWARTS LEGACY

10. 2. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Už jste v tom nepořádku kolem sebe našli hůlku? Ne? Tak honem! Vlak do Bradavic se chystá vyjet z desáté koleje. Možná při cestě budete mít čas seznámit se s novými spolužáky a alespoň lehce oťuknout atmosféru, která vás v kouzelnickém světě čeká. Několik věcí je jistých ještě před nástupem. Nebude to procházka růžovou zahradou. Ostatně to nebylo ani dobrodružství Harryho Pottera, tak jsme sami zvědaví, co nás daleko, daleko před érou kluka s jizvou na čele vlastně čeká.

Těšíme se na otevřený svět kolem Bradavic zasazený do 19. století, možnost vytvořit si vlastního kouzelníka nebo kouzelnici, rozvíjení schopností postavy, ovládnutí mocných kouzel a samozřejmě na příběh a létání na koštěti. Škoda, že si nezahrajeme famfrpál, ale zase nemůžeme chtít po takové době a času stráveném v kostičkovém světě kdovíco.

WANTED: DEAD

14. 2. na PC, PlayStation a Xbox

U Wanted: Dead od autorů Ninja Gaiden a Dead or Alive rozhodně vypnete. V kyberpunkovém dobrodružství z pohledu třetí osoby se vžijete do drsné členky elitní hongkongské policejní jednotky Zombie Unit a budete proplouvat mezi žoldáky, členy gangů a soukromými vojenskými kontraktory. Přitom si užijete hack-n-slash boj zblízka se širokou škálou smrtících pohybů a také pořádné přestřelky.

THE SETTLERS: NEW ALLIES

17. 2. na PC s českými titulky

Pokud jste přemýšleli, proč byste měli zkontrolovat trup lodi, tak to by měl udělat každý osadník, co musí opustit svou domovinu a najít jiné území. Přesně to čeká frakci Elari v návratu legendární strategie The Settlers.

Trvalo to dlouho, ale konečně to vypadá, že to vývojáři dokázali. Našince jistě potěší české titulky společně s příběhovou kampaní pro jednoho hráče, hardcore režim s novými scénáři a širokou škálou modifikátorů a podmínek a skirmish pro sólo hraní proti umělé inteligenci, kooperativní hraní proti AI nebo proti jiným hráčům.

WILD HEARTS

17. 2. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Jasně, na první pohled to vypadá jako další Monster Hunter, ale proč ne. Autoři série Dynasty Warriors nás chtějí zavést do fantasy světa inspirovaného feudálním Japonskem, kde budeme lovit obří a děsivé bestie, které jsou inspirované samotnou přírodou. Tohohle divočáka si na rožni rozhodně neupečete, přerostlou žábu nerozšlápnete a vlka nezastrašíte.

ATOMIC HEART

21. 2. na PC, PlayStation a Xbox

Vítejte v utopickém světě plném divů a dokonalosti, ve kterém lidé žijí v harmonii se svými věrnými a horlivými roboty. Tedy, tak to alespoň bývalo. Nezastavitelný technologický pokrok spolu s tajnými experimenty daly vzniknout zmutovaným tvorům, děsivým strojům a super výkonným robotům – ti všichni se najednou vzbouřili proti svým tvůrcům. Pouze vy je můžete zastavit a zjistit, co leží za idealizovaným světem, který vám svou atmosférou může připomínat sérii BioShock, i když souboje jsou více frenetické, tak se vybavte potřebnými zbraněmi a nezapomeňte na experimentální energetickou rukavici. Bude se v tomhle šílenství hodit.

LIKE A DRAGON: ISHIN!

21. 2. na PC, PlayStation a Xbox

Oceňovanou akční adventuru Like a Dragon: Ishin! si budou moci zahrát staromilci i mladší hráči prostřednictvím remaku. Pochlubí se novými texturami a spoustou grafických detailů. Příběh zůstává stejný: Kjóto v 60. letech 19. století je sužováno velkým rozdělením sociálních vrstev a jeden samuraj změní běh dějin během svého hledání spravedlnosti. Vezměte meč Sakamoto Ryoma a vydejte se do Kjóta, abyste našli vraha svého otce, očistili se od zkonstruované vraždy a obnovili svou čest. Tím ukončíte éru samurajů a navždy změníte budoucnost Japonska. Natáhněte čepel, nabijte revolver a připojte se k revoluci.

PLAYSTATION VR2

22. 2.

Nová generace hraní ve virtuální realitě, využití haptické odezvy a adaptivních spouští ovladače DualSense, inteligentní sledování očí v kombinaci s dotyky prstů, dva displeje OLED s rozlišením 2000x2040, 110° zorné pole... Na PlayStation VR2 jsme ve velkém lákání, abychom se ponořili do okázalých světů a užili si nové zážitky.

Jaké to budou? Například v samostatném dobrodružství ze světa Horizonu, do něhož se ponoříme v roli zneuctěného bývalého vojáka Ryase a vystoupáme s ním na nejvyšší vrcholy carjaského Slunečního království a odhalíme novou záhadu týkající se strojů.

Dále bezplatná aktualizace, jež umožní hrát Gran Turismo 7 ve virtuální realitě, vesmírné dobrodružství v No Man’s Sky, strach v Resident Evil Village, taktická střílečka Firewall Ultra, kolejnicová hororovka The Dark Pictures: Switchback VR nebo pokračování The Walking Dead: Saints & Sinners - Chapter 2: Retribution.

Inu, her během prvních měsíců vyjde více než 30 a mají přinést různorodé zážitky.

BLOOD BOWL 3

23. 2. na PC, PlayStation a Xbox

Tady s férovostí moc daleko nedojdete, není součástí kultury. Tady se musíte stát nejbrutálnějším trenérem, za opasek si zastrčit nabroušenou dýku a připravit se na prolévání tolika krve jako na bojištích, které tenhle sport ve Starém světě nahradil.

Na hřišti jsou povoleny vraždy, zohavování, podvádění, korupce, čáry, a dokonce i božské zásahy. A davy fanoušků z toho šílí! Na výběr budete mít z 12 frakcí včetně Černých orků, Imperiální šlechty, Starosvětské aliance a Odpadlíků chaosu, kteří jsou v Blood Bowlu k vidění vůbec poprvé.

COMPANY OF HEROES 3

23. 2. na PC s českými titulky

Příznivci strategií si v únoru přijdou na své. Po nových The Settlers se mohou vrhnout do druhé světové války a užít si třetí díl Company of Heroes ve středomořském prostředí.

Spousta dosud nevyprávěných příběhů z druhé světové války se odehrává přímo v terénu, na zbrusu novém válečném bojišti, které přináší větrné italské horské průsmyky i drsné severoafrické pouště a pobřežní výhledy. Pamatujte, že na této frontě vede rychlost, ale také rozvaha a předvídatelnost. To platí také o multiplayeru.

SONS OF THE FOREST

23. 2. na PC

Trvalo to déle, ale nakonec se nástupce oblíbeného survivalu The Forest klube na svět. K vylíhnutí dojde koncem února a vypadá to, že by tvůrci mohli přinést velkou revoluci v žánru survival her. To už se jim jednou povedlo.

Základy se nemění. Opět budeme muset přežít na opuštěném ostrově plném nebezpečí v podobě kanibalů a mutantů. To znamená stavět základnu (od obyčejné s ohništěm po komplexní stavby), sbírat suroviny a vyrábět užitečné a důležité předměty. Velkou změnou oproti původní hře je společník ovládaný umělou inteligencí. Už tedy nemusíme vše dělat sami, ale skrz řadu jednoduchých příkazů můžeme úkolovat AI společníka. Ten například může hledat konkrétní suroviny, zatímco vy budete stavět obydlí. To nám výrazně usnadní život, i když nepřátelé mají být chytřejší, ale když na ně půjdete od lesa, tak je můžete zkusit poštvat proti sobě. Jen abyste to nepřehnali a všichni se neobrátili proti vám.

KERBAL SPACE PROGRAM 2

24. 2. na PC (předběžný přístup)

Pokud budeme dostatečně šikovní a budeme mít dostatek trpělivosti, tak můžeme znovu letět ke hvězdám. Původní Kerbal Space Program se stal jednou z nejoblíbenějších he a po letech od svého vydání je ještě lepší. Od pokračování tak mají hráči velká očekávání a jistě se nemohou dočkat, až si dvojku budou moci zahrát, leč zatím pouze v předběžném přístupu.

Druhý díl je budován zcela od základu a bude obsahovat přes 350 nových a vylepšených součástek, ze kterých budete moci stavět. Mezi nimi najdeme motory, nádrže, součásti systému a mnoho dalších. Pokračování bude umožňovat i vlastní stylizaci raketoplánů, tudíž budete moci vyšperkovat váš letoun a starat se o něj jako o vlastní. Než ho s velkou parádou pošlete k zemi po neúspěšném startu.

SCARS ABOVE

28. 2. na PC, PlayStation a Xbox

Záhadná planeta mimo sluneční soustavu, podivné příšery a samota. To jsou tři věci z mnoha, s nimiž se v akční adventuře Scars Above musí poprat Kate, astronautka a vědkyně, nikoliv vojačka. Naštěstí je ale šikovná a odhodlaná udělat cokoliv, aby přežila. Vy ji povedete a za pomoci střelných zbraní, kontaktních útoků a dalších se budete snažit přežít. Dávejte si ale pozor na výdrž, zatímco budete utíkat a uskakovat.

V únoru 2023 ještě vychází:

  • Fashion Police Squad - 2. 2. na PlayStation, Xbox a Switch
  • Life is Strange 2 - 2. 2. na Switch
  • SpellForce: Conquest of Eo - 3. 2. na PC
  • Helvetii - 3. 2. na PC, PS4 a Switch
  • Blanc - 14. 2. na PC a Switch
  • Returnal - 15. 2. na PC
  • Theatrhythm Final Bar Line - 16. 2. na PS4 a Switch
  • Rooftop Renegades - 17. 2. na PC, PS4, Xbox One a Switch
  • Tales of Symphonia Remastered - 17. 2. na PS4, Xbox One a Switch
  • Digimon World: Next Order - 22. 2. na PC a Switch
  • Octopath Traveler II - 22. 2. na PC, PlayStation a Switch
  • Grim Guardians: Demon Purge - 23. 2. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Kirby's Return to Dream Land Deluxe - 24. 2. na Nintendo Switcj
  • Dungeons of Aether - 28. 2. na PC
  • Destiny 2: Lightfall - 28. 2. na PC, PlayStation a Xbox
  • Redemption Reapers - během měsíce na PC, PS4 a Switch

Mějte se hezky, nezapomeňte nám napsat, na jakou hru se v únoru nejvíce těšíte a proč. Uvidíme se zase za měsíc.