Tak nám začíná podzim. Dny se zkracují, listí se hezky zbarvuje a nám hráčům pomalu vypukly žně s vydáním očekávaných her. Je libo pokračování atmosférické stealth akce A Plague? Dobrodružství s Mariem a jeho přáteli s boji ve stylu XCOMu? Opravdu nevšední akci? Pořádné pouštní závody? Dvě české hry? Nebo snad Call of Duty: Modern Warfare 2? Všechno tady máme a ještě něco navíc!

DAKAR DESERT RALLY

4. 10. na PC, PlayStation a Xbox

Sluníčka, kterého na podzim ubývá, si budeme moci dosyta užívat v off-road závodech. Ty mají přinést nejepičtější rallye dobrodružství zachycující vzrušení z Dakaru. Samozřejmostí jsou licencované vozy od světových výrobců, v náklaďácích nemůže chybět Tatra, ale na své si jistě přijdete také v kategoriích automobilů, motocyklů, čtyřkolek a SSV. Dohromady je pro vás připraveno více než 30 etap a singleplayer doplňuje multiplayer. V obou případech si musíte dávat pozor na změnu počasí a všechna čtyři období. Čelit budete nejen žhnoucímu pouštnímu slunci a tmě, ale také písečným bouřím, vyčerpávajícímu dešti, sněhu nebo hlubokému bahnu.

1428: SHADOWS OVER SILESIA

4. 10. na PC s českým dabingem

Rozpálenou poušť a prach vyměníme za středověkou Evropu v temné akční adventuře s fantasy prvky. 1428: Shadows over Silesia od Petra Kubíčka nás zavede do doby, kdy Evropou zmítají náboženské bouře a nejeden kazatel předpovídá konec světa. Právě začíná husitské tažení do Slezska a kacíři se zdají být pro zemi bez krále tím největším nebezpečím. Opravdové zlo ovšem číhá někde úplně jinde a nemá v plánu vést náboženské disputace. Čekají na vás nelehké hádanky, náročné souboje, stealth pasáže a nejednou se budete muset rozhodnout, co uděláte. Při dobrodružství narazíte dokonce i na posedlé uctívače ďábla, sexuální démony, pekelné bestie, ale i bytosti známé z evropské mytologie.

ASTERIX & OBELIX XXXL: THE RAM FROM HIBERNIA

13. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch s českými titulky

Asterix a Obelix musejí opustit Galii, kde stále jedna malá vesnice Galů odovává Římanům, a přesunout se do Hibernie (dnes známé jako Irsko), aby zastavili římskou invazi a přivedli zpět milovaného zlatého berana. V nelehké misi, během níž procestujete 6 světů, budete ovládat oblíbené hrdiny a pomocí pěstí a všech okolních předmětů si razit cestu a zároveň vyhazovat Římany do vzduchu. Navíc vůbec poprvé si mohou čtyři hráči zahrát v lokální kooperaci na jedné obrazovce. Připraveni na stylová komba?

THE LAST ORICRU

13. 10. na PC, PS5 a Xbox Series X/S s českými titulky

Příznivci českých her by měli zbystřit ještě jednou! Od pražského studia GoldKnights přichází akční RPG titul The Last Oricru, který na počítače a novou generaci konzolí přináší brutální občanskou válku ve sci-fi středověkém světě. Titul si můžete užít v režimu jednoho hráče i jako kooperativní hru více hráčů, včetně split-screenu. Projekt klade důraz na příběh. Ocitnete se uprostřed konfliktu mezi dvěma rasami zuřícího na částečně teraformované planetě izolované od zbytku vesmíru ochrannou bariérou. Máte na to ovlivnit osud celého národa?

NHL 23

14. 10. na PlayStation a Xbox s českými titulky

V říjnu už tradičně nechybí NHL, které ani s letošním ročníkem nevyjde na PC. Místo toho na konzolích PlayStation 5 a Xbox Series X/S díky Frostbite enginu slibuje další posun v hratelnosti, větší množství animací, hezčí grafiku a větší vtáhnutí do hry skrz burcující diváky na tribunách. Dočkáme se také nových interaktivních oslav Stanley Cupu a nových animací v závěru utkání při vysoce adrenalinových momentech, například vítězství v prodloužení, nájezdech a play-off. Na samém závěru se do popředí dostává ženský hokej. V režimu Ultimate Team získáte na soupisku ty nejlepší hráče a hráčky světa díky novince v podobě smíšených ženských a mužských týmů. Mezi hokejisty a hokejistkami však nejsou povoleny žádné bitky.

SCORN

14. 10. na PC a Xbox Series X/S s českými titulky

Přesouváme se k opravdu nechutné akční adventuře, která sází na velmi podivnou atmosféru. Ve Scornu se dostanete do děsivého světa plného podivných tvarů a chmurných výjevů. Tenhle svět je vytvořen zčásti z masa a zčásti ze strojů, autoři čerpají inspiraci z děl švýcarského umělce H. R. Gigera a polského malíře, fotografa a sochaře Zdzisława Beksińského – Gigerův biomechanický výtvarný styl se prolíná s dystopickým surrealismem od Beksińského. Výsledkem je něco, co se jen těžko, ale opravdu těžko popisuje. Jen se podívejte.

A PLAGUE TALE: REQUIEM

18. 10. na PC, PS5, Xbox Series X/S a Switch s českými titulky

Pokud jste hráli černého koně roku 2019 jménem A Plague Tale: Innocence, tak přesně víte, co očekávat od pokračování. Jen si k tomu přidejte vyladěnější hratelnost, delší příběh a brutálnější boje. To je ve zkratce dobrodružství Amicie a jejího bratra Huga v jižní Francii. Dokonce uvidíte oblasti, v nichž ještě nepropukl krysí mor. Užijte si je, brzy se to totiž změní, a i tady začne závod o přežití, aby dvojice zůstala napřed před dravými hlodavci a lidmi, kteří chtějí sourozence zabít. Pomůžete jim?

GHOSTBUSTERS: SPIRITS UNLEASHED

18. 10. na PC, PlayStation a Xbox

Po Pátku třináctém a Predátorovi si ve studiu Illfonic užívají licence Krotitelů duchů a ve stylu předchozích projektů chystají asymetrickou multiplayerovou akci čtyři proti jednomu. Čtyři hráči se stanou krotiteli duchů, zatímco zbývající hráč bude mít na starost nebezpečné a někdy legrační duchy. Krotitelé duchů budou hrát z pohledu první osoby a budou mít nejen známá protonová děla, ale samozřejmě také pasti. Jako duch budete naopak moci využívat létání a teleportovat se po mapách pomocí trhlin, ovládat předměty, abyste se skryli, využívat sliz a vyvolávat strašidelné přisluhovače.

MARIO + RABBIDS SPARKS OF HOPE

20. 10. na Nintendo Switch

Mario, Luigi, Peach a jejich králičí protějšky se musejí znovu dát dohromady, aby tentokrát procestovali galaxii, zachránili jednotlivé světy a roztomilé Sparky od zlé a velmi nebezpečné entity, jež si chce podmanit galaxii. Tak raději na nic nečekejte, vyberte si své vyvolené a pusťte se do dobrodružství a napínavých tahových soubojů, které jsou od minula ještě lepší.

SECOND EXTINCTION

20. 10. na PC a Xbox

Tuhle kooperativní first-person střílečku spojují tři věci: velká mapa, velcí dinosauři a velké zbraně. Hráči si boje s pravěkými hryzáči v předběžném přístupu vcelku pochvalují a doufají, že vývojáři budou ve vývoji pokračovat. Jen menší upozornění, jde o týmovou akci, tak na to myslete.

GOTHAM KNIGHTS

21. 10. na PC, PS5 a Xbox Series X/S

Batgirl, Robin, Nightwing nebo Red Hood? Pokud si nedokážete vybrat, tak nevadí. V nadcházející akci Gotham Knights budete při záchraně známé metropole volně přepínat mezi touto čtveřicí superhrdinů a užijete si jejich odlišné schopnosti. Ptáte se, kde je Batman? Ten je dle autorů mrtev. S notoricky známými záporáky si tak musí poradit někdo jiný. Naštěstí mají k dispozici ikonické vybavení, Batcycle a postupné vylepšování dovedností a zbraní.

NEW TALES FROM THE BORDERLANDS

21. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Příznivci příběhových adventur se jistě těší na konec měsíce, kdy světlo světa spatří nové dobrodružství z pohraničí. Láká na nové postavy i staré postavy a na nové příběhy ze světa Borderlands. Ve věčně válkou zmítané metropoli Promethea budete Anu, Octavio a Fran ovládat v nejhorší den jejich života. Musíte těmto třem břídilům pomoci při jejich snaze změnit svět (a možná ho i zachránit). Postavíte se tváří v tvář planetární invazi, krutému monstru a chladnokrevnému kapitalistovi. A pamatujte, v této filmové jízdě je jen na vás, co se stane.

MOUNT & BLADE II: BANNERLORD

25. 10. na PC, PlayStation a Xbox

Po dvou a půl letech prochází Mount & Blade II: Bannerlord důležitým milníkem. Z předběžného přístupu se stává plnohodnotná hra, na které budou v TaleWorlds nadále pracovat. Tak nasedněte na koně a vydejte se na dobrodružství do pokračování uznávaného středověkého akčního RPG/strategie. Druhý díl se odehrává 200 let dříve a rozšiřuje jak bojový systém, tak svět Calradie. Tenhle svět budete prozkoumávat, podnikat v něm nájezdy a dobývat opevnění a vesnice, abyste rozšiřovali svůj vliv. Své taktické schopnosti a bojové dovednosti potom můžete vyzkoušet i proti hráčům z celého světa v různých multiplayerových režimech.

VICTORIA 3

25. 10. na PC

Pojďme zapomenout na neustálou akci a strach o život. Grand strategie Victoria 3 vám umožní vybudovat ideální společnost v bouřlivém a transformujícím se 19. století. Budete muset vyvážit protichůdné zájmy společnosti a zajistit si místo na slunci. Přitom budete vést desítky světových národů, agrární nebo průmyslové, tradiční nebo radikální, mírumilovné nebo expanzivní... volba je na vás.

BAYONETTA 3

28. 10. na Nintendo Switch

Druhou exkluzivitou Switche tohoto měsíce je svérázná třetí Bayonetta. Čarodějka je zkrátka zpět, a to se vším všudy. Chybět nemají parádní souboje a jedinečné příšery, přičemž prozkoumat máte zlobivou stránku Bayonetty díky její nové schopnosti. Nepřátelům budete čelit v ulicích Tokia, hornaté Číně a na mnoha dalších místech. Na vaší cestě potkáte virtuální sabat Bayonett, kdy každý z nich bude lepší než ten předchozí. Dojde i na kosení a zabíjení nepřátel v kůži Violet, což je prozatím čarodějka ve výcviku. S mečem to však umí a má pomocníka.

CALL OF DUTY: MODERN WARFARE II

28. 10. na PC, PlayStation a Xbox

Pokud jste si oblíbili Modern Warfare z roku 2019, tak tady budete jako doma. Vrací se ikonický velitel týmu, kapitán John Prince, neohrožený Soap, ostřílený seržant Kyle i všemi zbožňovaný Ghost. V Modern Warfare 2 máte na vlastní kůži poznat, díky čemu je Task Force 141 tak legendární. Užít si máte menší infiltrační mise i přísně tajné úkoly. Těšit se máte na všudypřítomnou akci nejen v příběhové kampani, ale také v multiplayeru.

V ŘÍJNU JEŠTĚ VYCHÁZÍ:

  • Deathverse: Let It Die - 5. 10. na PC
  • Nier: Automata The End of Yorha Edition - 6. 10. na Switch
  • No Man's Sky - 7. 10. na Switch
  • Nickelodeon Kart Racers 3: Slime Speedway - 7. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • L.O.L. Surprise! B.B’s Born - 7. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • 9 Years of Shadows - 10. 10. na PC
  • The Eternal Cylinder - 13. 10. na PS5 a Xbox Series X/S
  • Lost Eidolons - 13. 10. na PC
  • PGA Tour 2K23 - 14. 10. na PC, PlayStation a Xbox
  • Saint Kotar - 14. 10. na PC, PlayStation a Xbox
  • Star Trek Prodigy: Supernova - 14. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Figment 2: Creed Valley - 15. 10. na PC a Switch
  • The Last Worker - 19. 10. na PC
  • Warhammer 40,000: Shootas, Blood & Teef - 20. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Persona 5 Royal - 21. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Dungeons of Aether - 25. 10. na PC
  • Victoria 3 - 25. 10. na PC
  • Gunfire Reborn - 27. 10. na Xbox
  • Signalis - 27. 10. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Crystarise - 27. 10. na PC

A jsme na konci. Užijte si tenhle měsíc a napište nám do komentářů, na jakou hru se v říjnu nejvíce těšíte. Mějte se. Uvidíme se zase za měsíc.