Pokud vás neunesly čarodějnice, případně jste sama neodletěla na koštěti, tak vás vřele vítáme u pátého Kalendáře hráče roku 2022. Společně se vypravíme do různých světů, ve kterých prožijeme zajímavé příběhy a někdy se budeme pěkně nervovat.

TREK TO YOMI

5. 5. na PC, PlayStation a Xbox

Touhu po samurajských soubojích před necelými dvěma roky zmírnila PlayStation exkluzivita Ghost of Tsushima. Teď na ni naváže poněkud menší projekt, který je minimálně stejně zajímavý. V jednohubce Trek to Yomi se vývojáři snaží navodit pocit klasického samurajského filmu a přinést zážitek na zhruba pět hodin. Hrát budeme za mladého šermíře Hirokiho, jenž bojuje proti silám zla. Hrdina musí chránit své město a lidi, které miluje. Aby uspěl, musí se vydat na cestu za hranice života a smrti.

WARHAMMER 40,000: CHAOS GATE - DAEMONHUNTERS

5. 5. na PC

Samuraje vyměníme za Šedé rytíře v tahovém taktickém RPG z temného světa Warhammeru. Největší zbraně lidstva musí vyplenit nákazu, která se šíří galaxií. Postavíte se do čela Šedých rytířů a v příběhové kampani zastavíte prohnilé síly Chaosu. Postupně budete vylepšovat svou základnu, provádět výzkum a samozřejmě bojovat.

SALT AND SACRIFICE

10. 5. na PC a PlayStation

Akční plošinovka a souls-like se spojí v temném fantasy světě království Alterstone, kde se hlavní hrdina jako zločinec rozhodl vyhnout trestu smrti a stát se potulným lovcem, který loví zlé kouzelníky terorizující zemi. Odsoudil se k věčnému bloudění mezi životem a smrtí.

Než se na tuhle cestu vydáte, vytvoříte si vlastní postavu, rozhodnete o zločinu, který spáchala, a také o jedné z osmi tříd. Ty se liší bojovými schopnostmi, stylem boje a preferovanými zbraněmi. Až potom můžete putovat ponurými vesnicemi, chrámy a hrobkami nebo temnými bažinami a zabíjet příšery inspirované skandinávským folklórem.

WE WERE HERE FOREVER

10. 5. na PC

Máme tady další díl bezejmenných hrdinů, kteří se snaží dostat z uzavřených komplexů. Tentokrát jsou oba uvězněni uvnitř zlověstného hradu. Aby se z něho dostali, musejí spolupracovat při řešení hádanek a rébusů. Nadále zůstává pohled z první osoby a klíčovou roli hraje komunikace, protože svého společníka neuvidíte, ani to, co je v jeho blízkosti.

Na konzole se titul dostane někdy během roku 2023.

EVIL DEAD: THE GAME

13. 5. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Pokud ještě nejste přejedeni asymetrickými hororovými akcemi, tak přichází Evil Dead. Čtyři hráči musejí přežít proti monstrům. Pátý hráč se staví na stranu temnoty a převezme kontrolu nad mocným kandarianským démonem a loví hráče v kůžích Ashe Williamse a jeho přátel.

DEADCRAFT

19. 5. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Cesta za pomstou je ve hrách dost častá. Pokud nás paměť neklame, tak jsme tu ale ještě neměli strastiplnou cestu za pomstou z pohledu hrdiny, který je napůl člověk a napůl zombie. A přesně to nabídne survival akce Deadcraft od studia Marvelous, autorů Daemon X Machina. Hlavní hrdina je Reid a jeho zombie stránka mu umožňuje využívat zvláštní schopnosti, díky nimž odrazíte nepřátele, zatímco skrz lidskou stránku budete pátrat v pustině po odpovědích na otázku, co se stalo jedinému člověku, kterému Reid mohl věřit.

DOLMEN

20. 5. na PC, PlayStation a Xbox

Kdybyste vzali hororové Dead Space a hardcore RPG The Surge, tak vám vznikne Dolmen, akce z pohledu třetí osoby s RPG prvky a příběhem inspirovaným stylem H. P. Lovecrafta. Hratelnost kombinuje prvky survival hororu, dynamický boj připomíná Dark Souls a přitom je kladen důraz na průzkum úrovní. Hrát můžete sami, případně v kooperaci a multiplayeru.

HARDSPACE: SHIPBREAKER

24. 5. na PC

Po téměř dvou letech v předběžném přístupu vyjde plná verze netradiční simulace, ve které rozebíráte staré vesmírné lodě a další drahé vybavení a získáváte z něj cenné materiály. Hra má od hráčů velmi kladné hodnocení. Líbí se jim detailně zpracované rozebírání opuštěných vesmírných lodí z orbitálního vrakoviště, postupné vylepšování vybavení a v neposlední řadě riziko, které s touto náročnou prací souvisí.

Musíte být obezřetní, rozmyslet si jednotlivé kroky a neustále dávat pozor, aby obrovská kosmická loď nevybouchla a tlak vás nevystřelit do prázdného vesmíru. Při hledání cenného materiálu a rozřezávání lodí laserem je nutné dávat pozor na palivové potrubí nebo napájecí kabely. Když to zvládnete, získáte drahocennou kořist. Když ne, zemřete a váš dluh se prohloubí. Už na začátku hry jde o 999 999 999 kreditů.

SNIPER ELITE 5

26. 5. na PC, PlayStation a Xbox

Pátý díl vcelku povedené odstřelovací série. Hlavní hrdina Karl Fairburn se tentokrát přesouvá do Francie, kde se přidá k tamnímu odboji, aby zmařil operaci Kraken, tajný nacistický projekt, jehož cílem je ukončit druhou světovou válku před zásahem amerických sil v Evropě. Prostředí je inspirované skutečným světem a scénáře mají nabídnout velkou volnost, zatímco multiplayer naskakuje na trend a umožní vám se vžít do německého odstřelovače a napadnout kampaň jiného hráče, případně vy budete tou obětí. Chybět nebude ani kooperativní režim, v němž můžete do své kampaně pozvat dalšího hráče, aby vám pomohl.

KAO THE KANGAROO

27. 5. PC, PlayStation, Xbox a Switch s českými titulky

Hop – a je tu lidoop. Teda ne, v tomhle případě neohrožený klokan Kao s mocnými rukavicemi, které mu pomohou při hledání zmizelého otce. Akce láká na jedinečné souboje s bossy s různými styly a strategiemi, dojímavý příběh plný vřelosti a do krásných, barevných a rozmanitých světů plných tajemství.

PAC-MAN MUSEUM+

27. 5. na PC, PlayStation, Xbox a Switch

Poslední hrou na našem seznamu je druhá kompilace kultovních arkád s Pac-Manem v hlavní roli. Na počítači a konzolích si můžete zahrát hned 14 titulů a zavzpomínat na staré časy.

Tak to je vše, přátelé. Napište nám do komentářů, na kterou hru se v květnu nejvíce těšíte a proč. Uvidíme se zase za měsíc.

BĚHEM KVĚTNA JEŠTĚ VYJDE:

  • Citizen Sleeper - 5. 5. na PC, Xbox a Switch
  • Eiyuden Chronicle: Rising - 10. 5. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • Brigandine: The Legend of Runersia - 11. 5. na PC
  • The Centennial Case: A Shijima Story - 12. 5. na PC, PlayStation a Switch
  • Vampire: The Masquerade – Swansong - 19. 5. na PC, PlayStation, Xbox a Switch
  • My Little Pony: A Maretime Bay Adventure - 27. 5. na PC, PlayStation, Xbox a Switch