Je tomu přesně měsíc, co jsme psali o obrovském zájmu o hru Plague Inc. v Číně, který vyvolala epidemie koronaviru. Lidé si kupovali a stahovali tento simulátor epidemie, protože byli zvědaví, jak se bude nemoc dál šířit. Vývojáři tehdy reagovali prohlášením, že ačkoliv usilovali při vývoji o co největší věrohodnost, Plague Inc. v žádném případě nemůže sloužit jako vědecký model šíření nákazy.

Dnes se na jejich webu objevilo prohlášení další a opět se týká koronaviru. Čínský úřad pro dohled nad kyberprostorem donutil Apple ke smazání hry z tamního App Store. Vývojáři byli pouze informováni, že součástí jejich hry je „obsah, který je v Číně nelegální.“ O koronaviru sice ve zprávě nebylo ani slovo, ale je jasné, že souvislost tu je. Ostatně, hra je na trhu již osm let, tak proč vadí až teď?

„Situace je mimo naši kontrolu,“ postěžovali si vývojáři z Ndemic Creations ve vyjádření na svém blogu a slíbili, že se pokusí ban zvrátit. Momentálně se snaží spojit s úřadem, který si jejich zákaz u Applu vynutil. Moc šancí si ale nedávají. „Jsme malé nezávislé studio z Anglie,“ vysvětlují. Také připravují čínský překlad prohlášení, aby tamní hráči věděli, co s jejich oblíbenou hrou stalo. Jen aby čínské úřady do té doby nezakázaly i jejich web...